Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота Снимка: © Getty Images

Дясната популистка партия Reform UK изпреварва за първи път управляващата Консервативна партия на премиера Руши Сунак. Това показван данните от ново социологическо проучване три седмици преди във Великобритания да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Към момента прогнозите са, че победител във вота на 4 юли ще е Лейбъристката партия, което не се е случвало от близо две десетилетия. Последният път, в който лейбъристите печелят парламентарни избори в страната е през 2001 г., когато Тони Блеър води партията до правителство на мнозинството.

Лейбъристката партия губи един процентен пункт в новото проучване на института YouGov по поръчка на британското издание "The Times", но остава начело с 37%.

Популистката и антиимигрантска партия Reform UK увеличава подкрепата си с два процентни пункта до 19%, което я позиционира на второ място. Партията е основана през 2018 г. като Партия на Брекзит, която настоява Великобритания да се отдели от Европейския съюз без споразумяването на допълнителни условия.

Партията, водена от Найджъл Фараж, е известна с кампаниите си против имиграцията, правителствената политика за нулева нетна енергия и ограниченията, наложени следствие на епидемията от COVID-19. Тя се застъпва и за промени в избирателната система.

Управляващите тори изостават на трето място с 18%. Въпреки че разликата между Консервативната партия и Reform UK е малка и все още в границите на статистическата грешка, социолозите от YouGov вече говорят за политическо "земетресение".

Британският премиер Риши Сунак коментира предварителните данни пред журналисти, като заяви, че единствените проценти, които ще имат значение, са тези на изборите на 4 юли.

"Затова все още се боря много упорито за всеки глас. Но ако тези резултати се потвърдят на 4 юли, те ще връчи на лейбъристите празен чек да облагат всички, да облагат с данък дома им, пенсията им, колата им, семейството им, и аз ще се боря много упорито, за да се уверя, че това няма да се случи", каза той.

Сунак, чиято партия е на власт от 14 години, е подложен на огромен натиск преди изборите. По-специално икономическата политика на торите е многократно критикувана. Икономиката на Великобритания стагнира в началото на второто тримесечие от годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024