Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота Снимка: © Getty Images

Дясната популистка партия Reform UK изпреварва за първи път управляващата Консервативна партия на премиера Руши Сунак. Това показван данните от ново социологическо проучване три седмици преди във Великобритания да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Към момента прогнозите са, че победител във вота на 4 юли ще е Лейбъристката партия, което не се е случвало от близо две десетилетия. Последният път, в който лейбъристите печелят парламентарни избори в страната е през 2001 г., когато Тони Блеър води партията до правителство на мнозинството.

Лейбъристката партия губи един процентен пункт в новото проучване на института YouGov по поръчка на британското издание "The Times", но остава начело с 37%.

Популистката и антиимигрантска партия Reform UK увеличава подкрепата си с два процентни пункта до 19%, което я позиционира на второ място. Партията е основана през 2018 г. като Партия на Брекзит, която настоява Великобритания да се отдели от Европейския съюз без споразумяването на допълнителни условия.

Партията, водена от Найджъл Фараж, е известна с кампаниите си против имиграцията, правителствената политика за нулева нетна енергия и ограниченията, наложени следствие на епидемията от COVID-19. Тя се застъпва и за промени в избирателната система.

Управляващите тори изостават на трето място с 18%. Въпреки че разликата между Консервативната партия и Reform UK е малка и все още в границите на статистическата грешка, социолозите от YouGov вече говорят за политическо "земетресение".

Британският премиер Риши Сунак коментира предварителните данни пред журналисти, като заяви, че единствените проценти, които ще имат значение, са тези на изборите на 4 юли.

"Затова все още се боря много упорито за всеки глас. Но ако тези резултати се потвърдят на 4 юли, те ще връчи на лейбъристите празен чек да облагат всички, да облагат с данък дома им, пенсията им, колата им, семейството им, и аз ще се боря много упорито, за да се уверя, че това няма да се случи", каза той.

Сунак, чиято партия е на власт от 14 години, е подложен на огромен натиск преди изборите. По-специално икономическата политика на торите е многократно критикувана. Икономиката на Великобритания стагнира в началото на второто тримесечие от годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ахмед Доган стана протестър

С бели гълъби и викове "ДПС" симпатизанти посрещнаха Доган за първия му протест от години

15:01 - 05.10.2024
Важно днес

Служители от градския транспорт в София заплашват със стачка и готвят протест

Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" подготвя протест

14:02 - 05.10.2024
Бизнес

Най-богатият мъж в Япония дари рекордните $31 млн. на Калифорнийския университет

Тадаши Янай е милиардер и собственик на един от най-успешните брандове за облекла

13:30 - 05.10.2024
Живот

The Ritz Cafe - тайната на доброто кафе в новото място до градинката на "Кристал"

Емил Риц добре знае, че освен напитка, то е преди всичко преживяване и емоция, която хората понякога търсят, за да се пренесат на друго място.

12:53 - 05.10.2024
Политика

Ако Русия победи, какво следва за България?

Докато има руска империя, ще има руска военна заплаха в Европа

10:39 - 05.10.2024
Живот

Съветът "Наяж се добре сутринта" е безумен. Не тъпчете децата си

Д-р Здравко Арнаудов за проекта наречен "тяло"

10:05 - 05.10.2024
GEN Z дневници

Vol. 39: Бийонсе саботира Софи Маринова, балканска закуска, кога е окей да гоустваме

В това издание ще се поглезим с "балканска закуска", ще мяукаме на концерт и ще разменим нови дейтинг съвети

09:58 - 05.10.2024
Важно днес

Делото на братята Менендес ще бъде преразгледано след шума около сериала на Netflix

Двамата са с доживотни присъди за убийството на родителите си, но има нови доказателства

09:39 - 05.10.2024