Снимка: © Getty Images

Вече ви разказахме за видеограта EndeavorRX, която е официално лекарство за деца с дефицит на вниманието и се тества дори срещу пост-Covid симптоми. Преди ден се появи още един пример защо геймингът може да бъде полезен и защо създалото се усещане у нас, че видеоигрите са 100% опасни, е погрешно.

8-годишно момче с аутизъм вдъхнови създателите на популярната игра за мобилни телефони „Joe Danger“ да разработят нова версия, след като старата се оказа несъществуваща заради ъпдейтите на операционната система iOS.

Джак, който страда от едно от най-тежките разстройства, е намерил спокойствие в това да играе „Joe Danger“ – моторист, който се състезава със съперниците си в пустинята и трябва да преодолява препятствията по пътя си. Баща му пише в писмо до създателите Hello Games, че 8-годишното момче намира видеоиграта за „извор на щастие и начин да се справи със стреса“.

„Джак обича Джо. Обича всичко, свързано с него. Има цяла колекция от играчки мотоциклети и всеки мотор, който видим на улицата, за него е Joe Danger“, пише в посланието на бащата, публикувано в Twitter от основателя на компанията Шон Мъри.

„Едно от нещата, които позволиха да изградим връзката си с Джак, е споделената любов към видеоигрите, специално „Joe Danger“. Едни от първите думи, които чувам всеки ден, след като се върна вкъщи от работа, са: „Татко, хайде да играем!“. Подобно изречение е нещо огромно за дете с аутизъм“, пише още той.

Освен че играта забавлява Джак, му помага и да взаимодейства по-лесно с приятелите и членовете на семейството си. Чрез нея той изгражда механизми за справяне с различни трудни ситуации и получава награда за преминаването през стресови моменти.

Затова баща му моли създателите на играта да я върнат онлайн. „Това ще означава всичко на света поне за едно малко момче“, пише той.

Шон Мъри веднага откликва на молбата. „Писмото достигна до сърцата ни и ни накара да поправим нещата“, казва той в Twitter. „Ние, като разработчици на видеоигри, можем много лесно да подценим влиянието, което те имат способността да окажат“.

Мъри пише, че екипът му е предприел „хоби проект“ да възстанови „Joe Danger“. Играта беше пусната отново в iOS-формат в четвъртък – с подобрена графика и висока честота на кадрите. Помощ са оказали компаниите ProMotion и Gamepad.

„Това беше първата игра, която разработихме – още докато бяхме четири млади момчета, опитващи всячески да пробият в бизнеса“, пише още създателят Шон Мъри. „Джо ни помогна да се върнем към периода, в който се учехме да създаваме игри. Тъжно е, че с времето те бавно остаряват и много от тях изчезват“.

Новината за възстановяването на "Joe Danger" беше приветствана от общността на геймърите, много от които я описаха като „любима игра за мобилен телефон на всички времена“, пише The Guardian.

„Като баща, ми е много трудно да опиша с думи чувствата на неподправено щастие, които виждам на лицето на Джак, когато играе „Joe Danger“, казва баща му.

Прекаляването с игрите и замяната на личните приоритети с виртуалните постижения, разбира се, е повече от вредно – както твърди и СЗО, описвайки болестта „гейминг разстройство“. Но никой не трябва да оспорва факта, че в умерено количество видеоигрите могат да са полезни за спокойствието и концентрацията и да помогнат дори на хора с тежки разстройства като аутизъм.


Известни личности ще събират 30 хил. лв. за благотворителност със 72-часов гейминг спринт

"Булевард България" и LG представят: Геймърите, които да следимАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"