Дейвид Камерън похвали кабинета и поздрави България, че се отказва от руския газ Снимка: © Булевард България

Войната в Украйна, проблемите с миграцията и борбата с дезинформацията - тези теми обсъдиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел с британския външен министър Дейвид Камерън, който пристигна днес на посещение в София.

Работната визита е по покана на Габриел в контекста на засиления политически диалог между двете страни в последната половин година, става ясно от прессъобщение на МВнР.

Камерън се среща с представителите на кабинета в Министерски съвет и потвърди съюзничеството между двете държави. Основен фокус върху разговорите е била подкрепата за Украйна.

"Путин трябва да види, че е сбъркал. България показва своята солдиарност, както и Великобритания и много други държави", заяви британският министър по време на брифинг.

Той използва случая, за да отправи призив към Конгреса на САЩ, който днес ще гласува предложения пакет от икономически мерки, в който са включени помощи за Украйна и за Израел.

Външният министър на Великобритания похвали и българското правителството за "добрите резултати", които е постигнало. Той подчерта икономическия растеж на страната ни и отправи поздравление за това, че България диверсифицира енергийните си доставки и е решила да се откаже от руския нефт и газ.

В програмата на посещението на Камерън са включени и срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт.

Дейвид Камерън изненадващо се завърна в политиката 7 години след оставката си заради референдума за Brexit през януари 2023 г.

За него това е първа политическа позиция след болезнения удар през 2016 г. с референдума, на който британците избраха да напуснат ЕС. Тогава той подаде оставка не само като премиер, но и като член на парламента.


Дейвид Камерън се завърна изненадващо - този път като външен министър на Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024