Снимка: © bTV

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова смята, че допускането до определени обекти само със „зелен сертификат“ е по-добър вариант от локдаун. Тя е един от експертите, до които здравният министър Стойчо Кацаров ще се допита кой вариант на мерките, предложени от Ангел Кунчев, да се въведе.

„Моето лично убеждение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат. Това ще създаде безопасност за хората, които са вътре. Сертификатът е по-добър вариант от локдаун", каза проф. Ива Христова в интервю за БНТ.

„Решението е много трудно, защото има много гледни точки. Всяко решение има плюсове и минуси, но това е моето убеждение“, добави тя.

В петък главният държавен здравен инспектор предложи достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Той иска това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, посочва Кунчев в доклада си, с който предоставя възможност на Кацаров да вземе окончателното решение за един от двата варианта. Министърът ще свика извънредно заседание на Експертния съвет на 18 октомври (понеделник).

Попитана не е ли безсмислен „зеленият сертификат“, при положение че само 20% от населението е имунизирано, проф. Христова отговори: „20% са ваксинирани, но още немалък процент са преболедували, допуска се и PCR тест. Не става дума за достъп до магазини и жизненоважни обекти, а за такива, които могат да се „прескочат“ и човек да не ходи в тях, ако няма сертификат“.

„Зеленият сертификат“ ще спаси заведенията от фалит. Освен това много хора, които се колебаят за ваксинация, може да решат да се имунизират“, каза тя.

Ваксинационната кампания върви с бавни темпове, като 1 382 469 български граждани са напълно имунизирани.

„Много е жалко, че е толкова нисък имунизационният обхват. От Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) ни питат „как да помогнем“, предизвикваме тревога у европейските партньори. Ако отвътре не можем да си помогнем, никой не може“, каза проф. Христова.

По думите ѝ – през последните седмици заболеваемостта при хора под 40 години се засилва, защото младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са „по-чувствителни“ пред варианта „Делта“.

"Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания. ъм момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства“, заяви тя.

„В момента в България пълен хегемон е „Делта“ вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него“, каза директорът на НЦЗПБ.


България под диктатурата на антиваксърите

Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет