Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун Снимка: © bTV

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова смята, че допускането до определени обекти само със „зелен сертификат“ е по-добър вариант от локдаун. Тя е един от експертите, до които здравният министър Стойчо Кацаров ще се допита кой вариант на мерките, предложени от Ангел Кунчев, да се въведе.

„Моето лично убеждение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат. Това ще създаде безопасност за хората, които са вътре. Сертификатът е по-добър вариант от локдаун", каза проф. Ива Христова в интервю за БНТ.

„Решението е много трудно, защото има много гледни точки. Всяко решение има плюсове и минуси, но това е моето убеждение“, добави тя.

В петък главният държавен здравен инспектор предложи достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Той иска това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на „зелен сертификат“, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, посочва Кунчев в доклада си, с който предоставя възможност на Кацаров да вземе окончателното решение за един от двата варианта. Министърът ще свика извънредно заседание на Експертния съвет на 18 октомври (понеделник).

Попитана не е ли безсмислен „зеленият сертификат“, при положение че само 20% от населението е имунизирано, проф. Христова отговори: „20% са ваксинирани, но още немалък процент са преболедували, допуска се и PCR тест. Не става дума за достъп до магазини и жизненоважни обекти, а за такива, които могат да се „прескочат“ и човек да не ходи в тях, ако няма сертификат“.

„Зеленият сертификат“ ще спаси заведенията от фалит. Освен това много хора, които се колебаят за ваксинация, може да решат да се имунизират“, каза тя.

Ваксинационната кампания върви с бавни темпове, като 1 382 469 български граждани са напълно имунизирани.

„Много е жалко, че е толкова нисък имунизационният обхват. От Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) ни питат „как да помогнем“, предизвикваме тревога у европейските партньори. Ако отвътре не можем да си помогнем, никой не може“, каза проф. Христова.

По думите ѝ – през последните седмици заболеваемостта при хора под 40 години се засилва, защото младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са „по-чувствителни“ пред варианта „Делта“.

"Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания. ъм момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства“, заяви тя.

„В момента в България пълен хегемон е „Делта“ вариантът на вируса. Той вече генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е необходим 85% колективен имунитет, за да се справим с него“, каза директорът на НЦЗПБ.


България под диктатурата на антиваксърите

Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023