Disney+ внезапно спря предстоящ сериал за Ататюрк за $8 млн. и разгневи Турция

Решението на Disney+ да не излъчи дългоочакван сериал за живота на историческата личност и основател на Турция Мустафа Кемал Ататюрк разгневи турците, а казусът стигна и до регулаторните органи в страната.

Поредицата от шест части, озаглавена "Ататюрк", трябваше да бъде пусната в стрийминг платформата на 29 октомври - точно в деня, в който се отбелязва 100-годишнината от основаването на турската държава. Това обаче няма да се случи.

Disney обяви, че сериалът с бюджет от 8 млн. долара, няма да бъде достъпен на нейната платформа. Вместо това той ще бъде пуснат като филм от две части - първата ще се излъчи по телевизията, а втората в кината от 22 декември. В изявлението си компанията обяснява, че решението е взето поради промени в стратегията за разпространение на съдържание и този ход ще позволи на "Ататюрк" да достигне до по-широка аудитория.

"Ще представим тази много специална продукция в два отделни филма и ще я покажем както в кината, така и по телевизията, което ще позволи на нашите зрители да се насладят на гледането на филми на голям екран", казва Дженк Сонер, генерален мениджър на Disney за Турция.

Това обаче никак не се хареса на турските зрителите, а казусът придоби и политически нюанси. Турският консервативен всекидневник "Yenicag", който е известен с твърдата си подкрепа за президента Реджеп Тайп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), написа, че сериалът е бил премахнат от Disney+ под натиска на американски групи за защита на арменците. По думите му, те се опасяват, че продукцията омаловажава действията на Ататюрк във връзка с арменския геноцид.

Изданието акцентира и върху това, че Арменският национален комитет на САЩ е публикувал в профилите си в социалните мрежи искане сериалът да бъде спрян - макар да не представя доказателства за връзката между решението на компанията и организацията.

Недоволство изразиха и турски политици от управляващата партия.

"Срамно е, че една американска филмова и телевизионна платформа се поддаде на натиска на арменското лоби и отмени сериала "Ататюрк" без да го излъчи. Това отношение на въпросната платформа е неуважително към ценностите на Република Турция и нашата нация", написа в Twitter Омер Челик, заместник-председател на ПСР.

За какво (не) разказва сериалът?

Оригиналната продукция на Disney+ разказва историята на Мустафа Кемал Ататюрк от детството му до Националната борба - дългогодишните усилия за извоюване на независимостта на страната. Официалният трейлър е качен в YouTube с надпис "очаквайте скоро" и се предполага, че сериалът представлява биографична драма, в която се подчертават човешките качества на първия турски президент.

Ататюрк поема властта след разпадането на Османската империя - последствие от Първата световна война. Той се смята за основател на Турската република (1923) и служи като първия президент на страната до смъртта си през 1938 г. Името му, което му е дадено впоследствие, в буквален превод означава "баща на турците".

Той въвежда политически, икономически и социални реформи, като същевременно насърчава светската турска национална идентичност. Днес той е толкова дълбоко почитан в родината си, че опетняването на неговото име се наказва с до 3 години затвор. Негови портрети са закачени в повечето домове, училища, държавни учреждения и ресторанти в цялата страна.

В биографията му обаче има черно петно, което Турция винаги е оспорвала. През май 1915 г. Османската империя започва масови репресии срещу арменци от Източна Турция, които се характеризират с масови кланета и насилствена депортация. Около 1,5 милиона арменци, асирийци и гърци са загинали в кланета или от глад и изтощение в пустинята между 1915 и 1923 г.. Периодът става известен в световната история като "арменският геноцид".

Кадър от сериала "Ататюрк" по Disney+

Тогава Мустафа Кемал Ататюрк е османски командир във военна кампания при Галиполи през 1915 г. - развиваща се в рамките на Първата световна война. Убийствата от 1915 г. са признати за геноцид в десетки държави.

Турция обаче отрича убийствата да са били систематични изобщо да става дума за геноцид и твърди, че хиляди турци и арменци са загинали в резултат на междуетническо насилие. Арменците също така посочват, че последните етапи от геноцида са били наблюдавани от Ататюрк, след като той встъпва в длъжност като президент.

"Ататюрк завърши последните етапи на престъплението. Той го отрече, а след това затвърди плодовете на това злодеяние и постави началото на един век, в който Турция по същество възпрепятства правосъдието за това престъпление. Страната полага специални усилия да представи Ататюрк като нещо като Джордж Вашингтон, докато в историята има много повече неща за него", обяснява Арам Хампарян, изпълнителен директор на Арменския национален комитет на Америка (ANCA) пред изданието "Washington Post".

От тук идва и спорът около сериала на Disney+. Както гръцки, така и арменски активисти се противопоставят на поредицата, която според тях омаловажава съучастието на държавника в тези тъмни глави от историята на техните народи.

Турция започва разследване

След критиките на управляващата партия за промененото излъчване на сериала, турският регулаторен орган за радио и телевизия обяви, че започва проверка по случая.

"Въз основа на публичната информация, че доставчикът на цифрови медийни услуги "Disney +" е решил да не излъчва националното съдържание "Atatürk" на своята платформа, беше решено да започне разследване. Гази Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на нашата Република Турция, е най-важната ни социална ценност. Твърденията за намеса на арменското лоби, които се отразяват в медиите, се проверяват щателно", се казва в позицията на Върховния съвет за радио и телевизия на страната.

Disney Plus стартира в Турция през юни 2022 г. като част от глобално разширяване на платформата, което включва нови пазари в Европа, включително и стартът ѝ в България.

Компанията не за първи път е критикувана заради решения относно своите продукции - през 2020 г. тя реши да заснеме части от филма "Мулан" в уйгурският автономен регион Синдзян. Това доведе до обвинения, че компанията подценява проблема с правата на човека в региона. Пекин е обвиняван многократно от правозащитни организации, че извършва репресии срещу мюсюлманското население уйгури там, като ги подлага на принудителен труд и ги лишава от редица права, включително религиозни, културни и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024