Докато "Възраждане" гони Lidl от България - жената на Костадинов усвоява пари от тях с НПО Снимка: © Getty Images

"Вън НПО-тата от българското училище, вън грантаджиите, вън чуждите колониални търговски вериги"

Познато, нали?

За Костадин Костадинов и "Възраждане" няма по-голям враг на "българщината" от неправителствените организации или "чуждите магазини, изнасящи милиарди левове от България".

През август 2022 г. лично председателят на партията се заканваше да изгони Lidl от страната и призоваваше за бойкот срещу веригата, която обвиняваше в "ограбване и унижение на българските граждани".

По ирония - именно в този период съпругата на Костадинов - Велина - като част от Управителния съвет на учредена през 2021 г. фондация - е кандидатствала и спечелила конкурс за обучение на учители, а финансирането (до 10 000 лв) е осигурено по програма за корпоративна социална отговорност на Lidl България чрез "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

Дотук добре - но ако сте слушали безумните дебати в Народното събрание по отхвърлените промени в Закона срещу домашното насилие, няма как да не си спомните, че "Възраждане" са крайни противници на намеса на неправителствени организации в социалните задължения на държавата.

Такива изказвания прави депутатката Цвета Рангелова (Винаги сме смятали, че социалната дейност трябва да е приоритет на държавата. Няма никаква причина това да се случва от частни НПО-та) и Цончо Ганев (Това е поредното Ви делегиране на държавни функции на частни НПО-та, и за да е пълна подигравката, Вие искате държавни пари на лично Вашите НПО-та, в които участвате и подкрепяте, да даваме пари).

Нещо повече. ФРГИ е една от най-старите НПО, които разпределят средства от големи чуждестранни филантропски организации като "Америка за България" и "Отворено общество" - дарители, които "Възраждане" упорито налагат като колективен образ на "чуждото влияние" в българското общество.

"Майсторски клас за начинаещи учители" с пари от Lidl

Велина Костадинова е член на управителния съвет на сдружение "Образователна общност - Варна", първоначално започнало като група по интереси на педагози и родители, по-късно - учредено като юридическо лице с нестопанска цел през 2021 г.

Предметът му на дейност е провеждане на консултации с всички лица, ангажирани с отглеждането на деца и младежи, осигуряване на социално-психологическа подкрепа за деца и младежи и техните семейства, организиране на семинари и обучения, и др.

Като физическо лице, Костадинова притежава и търговско дружество "Дарба Бъдеще", регистрирано през юни 2022 г., което представлява "образователен център за извършване на преподавателска дейност, занимания за подготовка на общообразователни предмети, организиране на чуждоезикова подготовка и езикови курсове, провеждане на курсове, лекции, семинари и др.".

През лятото на 2022 г. сдружението "Образователна общност - Варна" кандидатства по конкурса на Lidl България "Ти и Lidl за по-добър живот" - програма, която се провежда от пет години и вече е инвестирала над 900 000 лв. в български НПО-та по различни направления.

Как се събират средствата? "В определен период от време Лидл България дарява по 3 ст. на всеки касов бон. Събраните средства финансират обществено значими проекти в цялата страна".

Тоест - колкото повече клиенти пазаруват в търговската верига, толкова повече пари има за финансово поощряване на фондации като тази на Костадинова.

Общият фонд за благотворителност по тази програма на Lidl през 2022 г. е над 200 000 лв., като всеки одобрен проект получава до 10 000 лв. за една календарна година.

През ноември 2022 г. "Работилница за граждански инициативи" и Lidl обявяват победителите. Сред тях е и фондацията, в която Велина Костадинова е учредител, предложила проект с име "Майсторски клас за начинаещи учители: Готови за училище".

Целта му е "Подпомагане на интеграцията и мотивацията на начинаещите учители, за да развият професионални умения и да придобият самоувереност в класната стая, като активни и компетентни участници в учебния процес". Това е един от 2-та одобрени проекта за граждански организации от Варна и един от дванадесетте, подкрепени по профил "Образование" за 2022. Вече си изпълняват проекта и надлежно отчитат поредния етап от дейностите по него пред варненски медии и БТА. Курсът им за обучение е създаден за 30 души.

Докато съпругата на Костадин Костадинов и нейните колеги са предавали проекта си обаче, лидерът на "Възраждане" публично громеше бъдещия им финансов благодетел.

През август 2022 г. магазин на Lidl във Варна сигнализира на МВР, след като група привърженици на партията, заедно с Костадинов, се събират на групичка и влизат в търговския обект без предпазни маски - в нарушение на току-що въведена временна мярка заради Covid.

Един от тях е задържан за по-малко от еднонощие, а Костадин Костадинов пише гневна декларация, в която обяснява, че "много често разликата между престъпниците и голяма част от полицаите е само в това, че едните носят униформа, а другите не".

В същата публикация Костадинов се заканва - "веднага щом Възраждане спечели изборите" - да се погрижи "всички видове чужди колониални вериги като "Лидл", ограбващи и унижаващи българските граждани, да напуснат българския пазар".

Двойният стандарт в отношението на "Възраждане" към финансирането в неправителствения сектор се проявява и през факта, че фондацията-посредник в грантовата схема на Lidl - "Работилница за граждански инициативи".

От 2010 до 2021 г. ФРГИ е получила над 1,6 млн. лв. за подпомагане на различни сдружения (подобни на това от Варна).

Работилницата е оператор, в партньорство с Институт Отворено общество, София на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който се разпределят близо 11,8 млн. евро, осигурени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

А целта на тази програма е "подпомагане на развитието на гражданския сектор и приноса му за социалната справедливост, демокрацията и устойчивото развитие на страната" чрез финансиране на регистрирани в България НПО.

Впрочем - в същата 2022 г., в която Lidl одобряват предложението на сдружението на Велина Костадинова, "Работилницата за граждански инициативи" организира и друг, отделен конкурс, който също цели да усъвършенства уменията на българските учители, само че тези, свързани с дигиталната им грамотност. А тази програма се финансира от Nexo.

От всичко описано дотук - близките на Костадин Костадинов не би трябвало дори да си помислят да търсят съдействие от търговци и организации, на които са обявили принципна "война", камо ли да искат за финансиране от тях. Но го правят - така както ваксинираните депутати от "Възраждане" протестираха срещу ваксините, притежават депозити в евро, но се бунтуват срещу еврозоната, и събират дарения през Patreon в чужда валута, докато "бранят" българския лев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023