Шестима депутати напуснаха Народното събрание, ДПС смени и секретаря на групата си Снимка: © Булевард България

От днес довчерашният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ официално е освободен от всичките си постове, включително мястото си като председател на групата.

Рокадите в ДПС изглежда обаче не свършват дотук. ДПС сменя и секретаря на парламентарната си група, „но промените тепърва започват“, съобщиха от партията, цитирани от bTV. На заседание, проведено на 8 ноевмри, партията е взела решение да освободи настоящият секретар Адлен Шефкет. На нейно място застава Елван Гюркаш. Гюркаш е народен представител от Кърджали и дългогодишен началник на офиса на НАП в града.

Други шестима депутати от различни партии също бяха освободени през днешния ден.

Трима от тях са избрани за кметове - Евгения Алексиева (ГЕРБ-СДС) в район "Панчарево", Петър Куленски (ПП-ДБ) в Пазарджик и Калин Калапанков (БСП) в Брезово.

Деян Николов от „Възраждане“, който беше кандидат за кмет на София, също напуска парламента. Той спечели място в Столичния общински съвет.
Подобно на Николов, и съпартиецът му Валери Сираков освобождава банката си, за да се отправи към поста на общински съветник във Видин.

Истинската изненада обаче остава подадената оставка вчера на рекордьорката по преференции в ГЕРБ Славена Точева. Тя е депутат от Варна, като градът е една от крепостите на ГЕРБ, която падна на местните избори в неделя.

За първи път Точева стана депутат с над 6800 преференциални гласа в 45 Народно събрание през 2021 г. В края на 2022 г. преференциите ѝ скочиха до 7306, а през април 2023 г. гласовете ѝ минаха 10 000, или 20% от бюлетините за цялата варненска листа на ГЕРБ.

Ако се следва поредността на кандидатските листи за парламентарните избори на 2 април, на мястото на новоизбрания кмет на Пазарджик Петър Куленски в парламентарната група на ПП ще влезе земеделката Петя Ставрева.

Ставрева е председател на партия „Обединени земеделци“, която заедно с БЗНС подписа споразумение с ПП-ДБ през март 2023 г. Двете формации обаче не са официално вписани като част от коалицията.

Интересно е, че „Обединени земеделци" не подкрепи кандидатът на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за кмет на Пазарджик на оспорваните минали местни избори. Те се включиха в местната коалиция "Новото време", наред с ВМРО, ССД и БЗНС, които издигнаха отново четиримандатния кмет Тодор Попов.

Останалите нови депутати са Валентин Радев и Милена Димова от ГЕРБ, Манол Манолов от БСП, Иван Алексиев и Вера Александрова от "Възраждане".

Очаква се новите депутати да положат клетва другата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024