ДПС заговори за “италиански” вариант с “Лукойл“: Държавата да поеме контрола Снимка: © Getty Images

ДПС заговори за “италиански” вариант за бъдещето на рафинерията на “Лукойл” в Бургас и пристанище “Росенец“. Последното е дадено на концесия на “Лукойл“, затвърдена от служебния кабинет за още десетилетия. Идеята на движението е свързана с влизането в сила на европейското ембарго върху вноса на суров петрол от Русия и търговията с руски нефтопродукти.

Днес стана ясно, че правителството в Рим поема контрола и управлението на рафинерията в Сицилия, която е руска собственост.
На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламента и на ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда. И даде за пример именно Италия.

Ще продължим работа по темата, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез “златната” акция (която държавата държи в бургаската рафинерия - б.р.), дали по някакъв друг начин, ще се опитаме да осъществим това намерение свое, което е в унисон с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде правото на България да ползва още 2 години руски петрол. Това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика“, обясни Цонев.

От дни за подобен вариант говори и “Демократична България“, а само преди дни от движението разкритикуваха идеята на коалицията по време на заседание на енергийната комисия. В случая не става дума за “национализация” на активи, твърдят от ДБ, но законопроект по темата все още няма внесен.

Забраната за внос на руско гориво в ЕС влиза в сила на 5 декември, но България получи дерогация и ще може да внася руски нефт по море до края на 2024 г. Рафинерията обаче няма да може да изнася продукция или поне това е позицията на Брюксел до момента, заявена изрично три пъти.

Централата на Лукойл България Изненада: Парламентът може да забрани на "Лукойл" за изнася горива

Служебното правителство обаче упорито твърди обратното и прави опити да разреши износа от “Лукойл Нефтохим” под предлог, че продукцията на рафинерията е българска, макар и от руски петрол. Идеята на служебната власт е да отмени решение на Министерския съвет от юли, което забранява износа, като мотивът е ненарушаване на дерогацията, дадена за страната ни, за да няма криза с горивата на вътрешния пазар.

Това обаче не е единствената инициатива на ДПС по темата. Тази седмица комисията по енергетика в Народното събрание прие и законопроект на движението за забрана на износа на петролни продукти, произведени от руски петрол. Мотивът на партията е именно съобразяване в европейските санкции и правилата за изключение петролното ембарго за България. Законопроектът изненадващо мина на първо четене, предстои обсъждането му и в пленарната зала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023