ДПС заговори за “италиански” вариант с “Лукойл“: Държавата да поеме контрола Снимка: © Getty Images

ДПС заговори за “италиански” вариант за бъдещето на рафинерията на “Лукойл” в Бургас и пристанище “Росенец“. Последното е дадено на концесия на “Лукойл“, затвърдена от служебния кабинет за още десетилетия. Идеята на движението е свързана с влизането в сила на европейското ембарго върху вноса на суров петрол от Русия и търговията с руски нефтопродукти.

Днес стана ясно, че правителството в Рим поема контрола и управлението на рафинерията в Сицилия, която е руска собственост.
На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламента и на ДПС Йордан Цонев обяви, че ДПС обмисля законодателен вариант българската държава да влезе във владение в ръководството и в оперативното управление на рафинерията при нужда. И даде за пример именно Италия.

Ще продължим работа по темата, дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез “златната” акция (която държавата държи в бургаската рафинерия - б.р.), дали по някакъв друг начин, ще се опитаме да осъществим това намерение свое, което е в унисон с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде правото на България да ползва още 2 години руски петрол. Това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика“, обясни Цонев.

От дни за подобен вариант говори и “Демократична България“, а само преди дни от движението разкритикуваха идеята на коалицията по време на заседание на енергийната комисия. В случая не става дума за “национализация” на активи, твърдят от ДБ, но законопроект по темата все още няма внесен.

Забраната за внос на руско гориво в ЕС влиза в сила на 5 декември, но България получи дерогация и ще може да внася руски нефт по море до края на 2024 г. Рафинерията обаче няма да може да изнася продукция или поне това е позицията на Брюксел до момента, заявена изрично три пъти.

Централата на Лукойл България Изненада: Парламентът може да забрани на "Лукойл" за изнася горива

Служебното правителство обаче упорито твърди обратното и прави опити да разреши износа от “Лукойл Нефтохим” под предлог, че продукцията на рафинерията е българска, макар и от руски петрол. Идеята на служебната власт е да отмени решение на Министерския съвет от юли, което забранява износа, като мотивът е ненарушаване на дерогацията, дадена за страната ни, за да няма криза с горивата на вътрешния пазар.

Това обаче не е единствената инициатива на ДПС по темата. Тази седмица комисията по енергетика в Народното събрание прие и законопроект на движението за забрана на износа на петролни продукти, произведени от руски петрол. Мотивът на партията е именно съобразяване в европейските санкции и правилата за изключение петролното ембарго за България. Законопроектът изненадващо мина на първо четене, предстои обсъждането му и в пленарната зала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024