Изненада: Парламентът може да забрани на "Лукойл" за изнася горива Снимка: © Getty Images

Комисията по енергетика на парламента изненадващо прие на първо четене законопроект на ДПС, с който се забранява износът на нефт и нефтопродукти с руски произход от "Лукойл Нефтохим България". "За" гласуваха 11 депутати, а "против" и "въздържал се" - общо 9.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай като вносител на проекта обясни, че предложението е в пълен синхрон с европейския регламент за санкции срещу Русия и налагане на ембарго за вноса на руски петрол и нефтопродукти.

Ембаргото за доставки на суров руски нефт влиза в сила на 5 декември, а за рафинирани продукти - през февруари 2023 г. България обаче получи дерогация за вноса на петрол по море, договорена от кабинета на Кирил Петков. Тя засяга вноса на суровини за задоволяване ва вътрешния пазар на горива.

Забрана за износ на руски нефт и продукти и в момента съществува - тя би влязла в сила на 5 декември на база решение на Министерския съвет от юли месец. Служебното правителство обаче прави опити да отмени въпросното решение от времето на Кирил Петков. Министрите, назначени от Румен Радев твърдят, че европейският регламент не пречи на България да изнася към ЕС и трети страни горива, произведени в бургаската рафинерия от доставения чрез дерогация руски суров нефт.

Представители на служебната власт повториха виждането си и по време на заседанието на комисията. От Министерството на икономиката, министерството на финансите и агенция "Митници" защитиха тезата, че всъщност регламентът на ЕС не забранява износа на горива, получени от преработения руски петрол, доставен по море, защото те са произведени в България, тоест са с произход ЕС.

Европейската комисия обаче вече три пъти даде да се разбере, че е на точно обратното мнение - тоест, че износ на горива, произведени от руски петрол у нас, би било нарушение на санкциите и условията, при които България е получила отсрочка за въвеждане на забраната за внос.

Днес от Министерството на финансите обаче внесоха нов щрих в твърденията си. А именно, че регламентът се прилага пряко. Тъй като в него няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт, доставен по море, "Лукойл Нефтохим България" може да се позове директно на документа и да си търси правата срещу България за "неправилно прилагане" на европейските правила, твърди финансовото министерство

Никой от депутатите в енергийната комисия не реагира на тази "заплаха". Не стана ясно дали от министерството се позовават на вътрешна информация, че собственикът на бургаската рафинерия има намерение да прибегне до подобни действия или на нещо друго.

Вицепремиерът Христо Алексиев обяви, че според всички анализи, пълна забрана за износ на продукти с произход суров петрол от Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и всички ползватели на петролни продукти. Повторена бе тезата, че рафинерията ще трябва да спре работа, ако няма износ, защото няма да има къде да складира продукцията си.

"Оттам нататък рафинерията трябва да затвори, защото ако тези продукти не се изнесат и не бъдат освободени, тя няма да има възможност да работи. Това би предизвикало със сигурност липса на горива на българския пазар, изтъкна служебният вицепремиер.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България" изтъкна, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре работа и припомни, че от формацията внасят законопроект, чрез който да се позволи на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националната сигурност, за да може да се гарантира нейната работа.

Законопроектът на ДПС предстои да бъде гледан от Народното събрание на първо четене, а ако бъде приет - и на второ четене, като могат да бъда направени промени преди окончателното гласуване. През това време служебното правителство твърди, че е в комуникация с Европейската комисия по темата.

България не е единствената страна, в която има казус с рафинерии - руска собственост, които ще бъдат засегнати от петролното ембарго. Италия вече предприе мерки за поемане на контрол от страна на държавата на рафинерията, собственост на "Лукойл" в Сицилия, която е и четвъртата по големина в Европа.

Германия пък вече пое оперативен контрол над рафинерия на "Роснефт" на своя територия.

Борисов приписа на ПП скандала с "Лукойл", който служебният кабинет заформя



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024