ЕК е в "конструктивен диалог" с България заради опасения от износ на продукти от "Лукойл"

Европейската комисия за трети път потвърди позицията си, че България няма право да изнася рафинирани продукти от суров руски петрол, въпреки че получи дерогация и може да продължи да внася нефт от Русия до края на 2024 г. - но за вътрешните си нужди. Европейското ембарго за внос на суровината влиза в сила на 5 декември, а за продукти - през февруари 2023 г.

Мнението на Брюксел е точно противоположно на това на българското служебно правителство. Затова и Европейската комисия е в контакт с българските власти заради опасения, че страна може да изнася рафинирани продукти на "Лукойл". Това заяви говорителят на институцията Даниел Фери на брифинг в понеделник, цитиран от БНР.

"Всъщност България се ползва със специална дерогация от забраната за внос на петрол заради специфичното си географско положение. Изясних позицията ни преди няколко седмици и тя не се е променила. Днес мога да добавя, че сме в конструктивен контакт с българските власти и трябва да изчакаме резултати", каза Фери.

Служебният кабинет у нас прави опити първо да отмени решение на кабинета на Кирил Петков от лятото, което забранява износа на петролни продукти от суров руски нефт. Срокът за обществено обсъждане на идеята изтече на 25 ноември, а възможната следваща стъпка е внасянето на проект за решение в Министерския съвет.

Второ - правителството и ръководството на бургаската рафинерия проведоха среща, на която от "Лукойл" поставиха условия - да преместят икономическата си дейност в България (сега търговецът на нефт "Литаско" е в Швейцария, а рафинерията на практика не плаща данък печалба у нас - б.р.), ако кабинетът уреди да продават извън България преработените горива и масла.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов твърди, че изключението за внос на руски нефт в страната дава право на страната да изнася петролни продукти от рафинерията в Бургас. Европейската комисия обаче бързо го опроверга и за пореден път обясни, че България не може да продава руски петрол за трети страни.

Министърът на икономиката Николай Стоянов пък е на мнение, че забрана за износ има само за руски петрол и производните му, доставени в Европа по тръба. В нашия случай доставките са по море, затова ограниченията не важат, твърди той.

В края на октомври говорителят на ЕК потвърди, че специалната дерогация за България допуска внос на петрол по морски път до края на 2024 г. Той отбеляза, че тя е с цел да се осигурят доставките на петрол за страната заради специфичната ѝ географска позиция, а не да се позволява препродажба на други страни от ЕС.

На заседание на комисията по енергетика в Народното събрание миналата седмица се разбра, че както служебният кабинет, така и представители на ГЕРБ и БСП допуснаха, че трябва да се говори с Брюксел дали износ на продукти от "Лукойл" от руски петрол ще е нарушение на европейските санкции. Категорично на позиция, че нарушение ще има, са от ПП и ДБ.

А ДПС внесе изненадващо законопроект, който - в духа на ембаргото на ЕС, забравява износа.

Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

Борисов приписа на ПП скандала с "Лукойл", който служебният кабинет заформя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024