ЕК е в "конструктивен диалог" с България заради опасения от износ на продукти от "Лукойл"

Европейската комисия за трети път потвърди позицията си, че България няма право да изнася рафинирани продукти от суров руски петрол, въпреки че получи дерогация и може да продължи да внася нефт от Русия до края на 2024 г. - но за вътрешните си нужди. Европейското ембарго за внос на суровината влиза в сила на 5 декември, а за продукти - през февруари 2023 г.

Мнението на Брюксел е точно противоположно на това на българското служебно правителство. Затова и Европейската комисия е в контакт с българските власти заради опасения, че страна може да изнася рафинирани продукти на "Лукойл". Това заяви говорителят на институцията Даниел Фери на брифинг в понеделник, цитиран от БНР.

"Всъщност България се ползва със специална дерогация от забраната за внос на петрол заради специфичното си географско положение. Изясних позицията ни преди няколко седмици и тя не се е променила. Днес мога да добавя, че сме в конструктивен контакт с българските власти и трябва да изчакаме резултати", каза Фери.

Служебният кабинет у нас прави опити първо да отмени решение на кабинета на Кирил Петков от лятото, което забранява износа на петролни продукти от суров руски нефт. Срокът за обществено обсъждане на идеята изтече на 25 ноември, а възможната следваща стъпка е внасянето на проект за решение в Министерския съвет.

Второ - правителството и ръководството на бургаската рафинерия проведоха среща, на която от "Лукойл" поставиха условия - да преместят икономическата си дейност в България (сега търговецът на нефт "Литаско" е в Швейцария, а рафинерията на практика не плаща данък печалба у нас - б.р.), ако кабинетът уреди да продават извън България преработените горива и масла.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов твърди, че изключението за внос на руски нефт в страната дава право на страната да изнася петролни продукти от рафинерията в Бургас. Европейската комисия обаче бързо го опроверга и за пореден път обясни, че България не може да продава руски петрол за трети страни.

Министърът на икономиката Николай Стоянов пък е на мнение, че забрана за износ има само за руски петрол и производните му, доставени в Европа по тръба. В нашия случай доставките са по море, затова ограниченията не важат, твърди той.

В края на октомври говорителят на ЕК потвърди, че специалната дерогация за България допуска внос на петрол по морски път до края на 2024 г. Той отбеляза, че тя е с цел да се осигурят доставките на петрол за страната заради специфичната ѝ географска позиция, а не да се позволява препродажба на други страни от ЕС.

На заседание на комисията по енергетика в Народното събрание миналата седмица се разбра, че както служебният кабинет, така и представители на ГЕРБ и БСП допуснаха, че трябва да се говори с Брюксел дали износ на продукти от "Лукойл" от руски петрол ще е нарушение на европейските санкции. Категорично на позиция, че нарушение ще има, са от ПП и ДБ.

А ДПС внесе изненадващо законопроект, който - в духа на ембаргото на ЕС, забравява износа.

Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

Борисов приписа на ПП скандала с "Лукойл", който служебният кабинет заформя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023