Снимка: © Getty Images

Камала Харис, Мишел Обама, Хилари Клинтън - три от най-влиятелните жени в Демократическата партия заложиха на пурпурните нюанси в дизайна на костюмите, с които се появиха на церемонията по приемането на властта.

Изборът на този цвят не е случаен и има връзка с водещия мотив, който екипът на Джо Байдън изведоха като водещ за началото на мандата му - възстановяване на единството на нацията.

Пурпурното се смята за символ на обединяването на силите между двете големи партии в Съединените щати. Синият цвят е емблематичен за Демократите, червеното е запазената марка на Републиканците. Смесването на двата цвята може да се разчете като жест на помиряване между противоположните политически движения.

Палтото и костюмът на вицепрезидента Камала Харси са направени от двама млади чернокожи моделиери - Кристофър Джон Роджърс и Серджио Хъдзън (негов е и дизайнът на костюма на Мишел Обама).

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се появи на церемонията в пурпурен костюм на Ralph Lauren.

Съпругата на Джо Байдън - Джил, и председателят на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси предпочетоха небесносини нюанси за своите официални дрехи. Джил Байдън носеше палто с бродерия и кристали "Сваровски", създадено от дизайнера Александра О'Нийл, а Пелоси заложи на класиката Ralph Lauren. Това е брандът, който носеше и Мелания Тръмп със знаменития си син костюм по време на клетвата на съпруга й през януари 2017 г.

Пурпурният цвят има и още едно значение, и то се свързва с движението за политическите права на жените. Бялото, пурпурното и златистото са цветовете на американските суфражетки от началото на ХХ век.

"Пурпурното е цветът на лоялността, постоянството в преследването на целите, непоколебимата отдаденост на една кауза. Бялото - емблемата на чистотата - символизира качеството на нашата мисия. Златното, цветът на светлината и живота, е факелът, който осветява нашата цел, чиста и непоколебима", се казва в един от документите на Националната партия на жените в САЩ от 1913 г.


"И нека Бог да ми е на помощ": Клетвата на Джо Байдън в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%