Снимка: © Getty Images

Тутанкамон щеше да се просълзи, убедена съм. Представям си го облечен в роба, под която спокойно се мандахерца свободната му воля, величествено и безспорно оптимистично.

Поглежда наляво, поглежда надясно, вперва поглед в центъра и царствено възкликва – Египет е жив! Аз съм жив! Може да добави и на фалцет „Господ е българин“, няма да сбърка. Даже може да го повтаря на всеки четири години, пак няма да сбърка.

България е велика египетска пирамида! Знам го от Иво Недялков - по онова време с прякор Фараона. Преди Промените той е комсомолски лидер и надежда на партията, а след това - милионер и бъдещ затворник. Знаел го е и Андрей Луканов. „Другари, назначавам ви за милионери“, казва шеговито пред комсомолския елит през ноември 1989, с което дава начало на мита за червените куфарчета.

Схемата е съвсем различна, а днес добре позната и системно ползвана политическа традиция. Първите „капиталисти“ на БКП са в списък на „надеждните“ и отривисто теглят милиони в началото на демокрацията. Иво е един от тях: „В банката една жена отвори списъка. "Да, има Ви"... И изтеглих първо 6 милиона“. Каза го за първи път през 2011 г. и повдигна съвсем леко димната завеса.

Помня, че беше все едно някой хвърли камък в септична яма, направо се разплиска по лицата на оцелелите нови бизнесмени с копринени шалчета, които старателно бяха отрязали пъпната връв и се радваха на измислените си легенди за първия милион.

Настана пълен смут, думите му подразниха политическия елит, а някои настоящи милионери просто побесняха, толкова бяха притеснени. Защото някой отвори вратата на кухнята. Обвиниха Недялков, че не е достоверен. Той обаче по мое мнение имаше топки да казва нещата така безскрупулно и ясно, защото гениалният престъпен ум обича играта, а тя, макар и самотна дисциплина, има нужда да бъде увенчавана с лаврови венци. Години по-късно той отчете за себе си, че е сбъркал като е проговорил. Смяташе, че това е увеличило престоя му на топло на лавката в Казичене.

И стигаме до днес: 32 години по-късно. 32 години, 6 дни, едно КТБ и Цветан Василев и една банка за развитие и Делян Пеевски по-късно. Ще бъде точно 6 без 10 часа, малко преди новото раздаване на 11 юли.

Някои от генералите на Прехода вече са покойници, някои от техните франкенщайни пожелават успех зад храстите, но истината е, че 32 години усмихнато повтарят една и съща златна схема – залага се на нови кончета, а когато кончето започне да рита стопаните си по колената, просто го спъват и пускат следващото да се състезава.

Тутанкамон е просто една мумия от загинала цивилизация, нашата пирамида е истински безсмъртна. Защото схемата е по-голяма от създателите си, тя е перпетуум-мобиле..

Играчите отдавна не са толкова интелигентни и подготвени, колкото в началото на Промените. Тогава са били продукти на добре смазана машина, прошнурована по съветски модел. Сега са малко жалки, по селски прагматични, но това е дори по-разочароващо за мен като наблюдател.

Сега си поръчват силиконови муцунки, черпят се с кюлчета злато, докато хвърлят белот и смучат дебели пури, а бизнесите им са се отпечатали на лицата им.

Ако продаваш пилета, си като розов бройлер пред комисия по ревизия на властта, ако си в бизнеса с фуража…си покълнал като превтасал житен клас, ако си корпулентен бизнесмен, получаваш дебели суми от банката за развитие. "Другари, назначавам ви за милионери" е вечното секси на българския политически модел.

Но е 6 без 10. Малко преди Тутанкамон да изписка от балкона „Господ е българин“. И си мисля, все пак, че искам да съм ония нахален камък, който хвърлен в септичната яма, се разплисква по лицата и копринените шалчета...Така и така потъваме в тая яма, поне да е звучно и по балкански. А Володя да пее:

„Пирамиди, фараони... и балъци за милиони

Куче влачи рейс, диря няма, няма хей…

Куче влачи рейс, диря няма, няма хей..“


Още от Лора Крумова: 

Няма страшно! Всичко е игра!

Синовете от отритнатото поколение

Благодаря ти, Жоро! Научи ги да мислят мащабно там горе!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС