Двудневен траур за прощаване с патриарх Неофит, вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото Снимка: © Getty Images

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени на поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 15 март в 9 ч., съобщи Светият синод. Очакванията са стотици миряни да се простят с патриарха.

На 16 март в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Опелото ще започне след нея. То ще се води от и вселенския патриарх Вартоломей, който ще пристигне с делегация от Истанбул, съобщи по БНТ митрополит Антоний.

С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала "Света Неделя", където ще бъде погребението му.

Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната църква "Света Неделя" до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието му приживе. Погребението ще е на 16 март - събота, съобщиха от Светия Синод в четвъртък, след извънредното му заседание заради кончината на българския патриарх в сряда вечерта.

Опелото на патриарх Неофит в събота ще бъде в храм-паметника "Александър Невски" и ще бъде водено от вселенският патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул, каза пред БНТ Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той допълни, че към момента няма яснота от какви други църкви от чужбина ще има делегации, защото поканите били изпратени преди часове.

Още в четвъртък тленните останки на патриарха бяха положени за поклонение в малкия храм "Света Марина" в двора на Софийската света митрополия, където се стекоха висши духовници и представители на светската власт.

Заради обявените дни на траур 15 и 16 март президентът Румен Радев отложи връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник.

Радев трябваше да връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС в петък.

Патриарх Неофит почина на 13 март на 78 години. За влошеното му здравословно състояние се предполагаше отдавана. Той влизаше в болница поне веднъж в годината за прегледи заради хронични болести.

Неофит бе избран глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 г. след смъртта на патриарх Максим, който почина на 10 ноември 2012 г. Преди това Неофит беше русенски митрополит.

Кой ще бъде новият български патриарх?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024