Джакузито и апартаментът в болница "Лозенец" били за "релакс". Бившият директор проговори Снимка: © NOVA

Луксозният апартамент в болница “Лозенец” е бил финансиран с лични средства от бившия директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов. Това обясни самият той по БНТ.

По думите му това е бил работният му кабинет, който е ползвал от 2010 година.

Проф. Спасов говори за първи път по темата, след като през лятото на миналата година кадри на NOVA показаха, че в болницата има апартамент от 500 кв.м. с джакузи и сауна. Апартаментът не е бил отбелязан в документите на сградата. Достъп до него имал само бившият дългогодишен директор – тоест Любомир Спасов.

“Имам скица – този кабинет се намира на етажа между операционната зала и реанимацията. Никога не е бил таен,” заяви той половин година по-късно.

По думите му кабинетът не е 500 кв.м, а 115 кв.м. и не е бил таен, защото е провеждал срещи с администрацията там всяка седмица.

Сауната и джакузито бяха в почивното, което е с площ 20 кв.м. Аз съм правил операции по 10 -15 часа на ден, не съм напускал дълго време болницата и това е част от релакса, за да бъдеш готов за следващия пациент. За да бъдеш лекар и да си отговорен към пациентите, те трябва да ти имат доверие. Не можеш да отидеш неподготвен,” заяви проф. Спасов.

По думите му в обзавеждането на луксозния апартамент не е влагал държавни пари или средства на болницата. Всичко финансирал с лични средства, но не помни колко му е струвало.

“Аз съм вложил лични средства. Аз съм оборудвал и съм го направил, за да го ползвам. Не си спомням колко, защото това е направено през 2010 година,” заяви Спасов. .

Проф. Любомир Спасов беше освободен от директорския пост в болницата по времето на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров през 2021 година. Повод за това станаха разкрития за схема за източване на НЗОК, както и нерегламентирани трансплантации на граждани от Украйна, Молдова и Израел.

Тогава беше съобщено, че в продължение на 2 години са били направени са 14 бъбречни трансплантации от живи донори на чужденци, които нямат роднинска връзка помежду си. Това в България е забранено по закон.

Днес Спасов отрече обвиненията, като обясни, че документално всичко е било изрядно и ако пациентите не са били в роднинските връзки, за които твърдят, тогава измамена е била и самата болница.

Въпреки скандалите в болница “Лозенец”, докато Спасов е начело, впоследствие той стана декан на медицинския факултет в Софийския университет.

Изборът му предизвика недоволство сред колегите му. Лекари, преподаващи в учебното заведение, сигнализираха за редица процедурни машинации и огромен натиск при вота.

Днес той обясни, че отговаря на всички изисквания, а изборът му бил напълно легитимен и разполага с решение на съда по въпроса

Станалият известен със серия скандали бивш директор на болницата нападна настоящото ѝ ръководство, като призова да бъде отстранено.

"Лозенец" отново е замесена в скандал за източване на здравната каса чрез фиктивни операции на стойност 300 хиляди лева.


Любомир Спасов Направилият си таен луксозен апартамент в болница "Лозенец" стана декан на Медицинския факултет в СУ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024