Снимка: © Getty Images

Демократът Боб Менендес и републикаенцът Джим Риш - най-високопоставените членове в Комисията по външна политика в Сената на САЩ - са изпратили сигнал до президента Джо Байдън заради доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева.

Междувремено Fortune съобщава, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е спряла да приема обажданията на Георгиева след избухването на скандала.

Двамата сенатори обръщат внимание, че обвиненията срещу нея за манипулации в доклада Doing Business и повишаването на рейтинга на Китай са "дълбоко притеснителни" с оглед на критично важното значение на достоверността на данните в годишната класация на Световната банка.

"Не можем да подценяваме сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева е рискувала интегритета на данните и на банката, за да обслужи китайското правителство. Ефектът от тези твърдения върху силата и репутацията на международните финансови институции и системата от Бретън Уудс все още не е ясен - но със сигурност няма да е добър", пишат Менендес и Риш.

"Макар че г-жа Георгиева обяви, че "е фундаментално несъгласна с разкритията и интерпретациите", тя все още не е предоставила данни, които да ги опровергаят. Имайки предвид характера на тези твърдения, императивно е да се постигне незабавна и пълна прозрачност и сътрудничество от Световната банка, МВФ и най-вече от г-жа Георгиева", се казва в съвместното писмо на сенаторите.

Те призовават Джо Байдън да поиска от Министерството на финансите да извърши проверка по случая, и ако е необходимо, да "гарантират пълна отчетност" по случая.

Писмото на Боб Менендес и Джим Риш е изпратено още на 22 септември и е поредният сигнал от страна на Конгреса за това, че обвиненията срещу Георгиева се възприемат като сериозен политически проблем в САЩ.

През март 2021 г. Менендес и Риш написаха обща позиция и по повод състоянието на корупцията в България - публикация, която излезе месец преди парламентарните избори в страната.

Министерството на финансите в САЩ също дава индикации, че подкрепата за Кристалина Георгиева от страна на американското правителство е под въпрос.

Според източници на Fortune, министърът на финансите Джанет Йелън отказва да приеме обажданията на Кристалина Георгиева, която е направила няколко опита да разговаря с нея след публикуването на доклада с обвиненията в манипулиране на класацията Doing Business.

"Досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън", твърдят източниците на Fortune, "поради близката връзка на многостранното сътрудничество между МВФ и Министерството на финансите".

САЩ е най-големият донор на МВФ и Световната банка, а ведомството на Йелън управлява отношенията с двете международни институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие