Джо Байдън е сезиран за доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева Снимка: © Getty Images

Демократът Боб Менендес и републикаенцът Джим Риш - най-високопоставените членове в Комисията по външна политика в Сената на САЩ - са изпратили сигнал до президента Джо Байдън заради доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева.

Междувремено Fortune съобщава, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е спряла да приема обажданията на Георгиева след избухването на скандала.

Двамата сенатори обръщат внимание, че обвиненията срещу нея за манипулации в доклада Doing Business и повишаването на рейтинга на Китай са "дълбоко притеснителни" с оглед на критично важното значение на достоверността на данните в годишната класация на Световната банка.

"Не можем да подценяваме сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева е рискувала интегритета на данните и на банката, за да обслужи китайското правителство. Ефектът от тези твърдения върху силата и репутацията на международните финансови институции и системата от Бретън Уудс все още не е ясен - но със сигурност няма да е добър", пишат Менендес и Риш.

"Макар че г-жа Георгиева обяви, че "е фундаментално несъгласна с разкритията и интерпретациите", тя все още не е предоставила данни, които да ги опровергаят. Имайки предвид характера на тези твърдения, императивно е да се постигне незабавна и пълна прозрачност и сътрудничество от Световната банка, МВФ и най-вече от г-жа Георгиева", се казва в съвместното писмо на сенаторите.

Те призовават Джо Байдън да поиска от Министерството на финансите да извърши проверка по случая, и ако е необходимо, да "гарантират пълна отчетност" по случая.

Писмото на Боб Менендес и Джим Риш е изпратено още на 22 септември и е поредният сигнал от страна на Конгреса за това, че обвиненията срещу Георгиева се възприемат като сериозен политически проблем в САЩ.

През март 2021 г. Менендес и Риш написаха обща позиция и по повод състоянието на корупцията в България - публикация, която излезе месец преди парламентарните избори в страната.

Министерството на финансите в САЩ също дава индикации, че подкрепата за Кристалина Георгиева от страна на американското правителство е под въпрос.

Според източници на Fortune, министърът на финансите Джанет Йелън отказва да приеме обажданията на Кристалина Георгиева, която е направила няколко опита да разговаря с нея след публикуването на доклада с обвиненията в манипулиране на класацията Doing Business.

"Досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън", твърдят източниците на Fortune, "поради близката връзка на многостранното сътрудничество между МВФ и Министерството на финансите".

САЩ е най-големият донор на МВФ и Световната банка, а ведомството на Йелън управлява отношенията с двете международни институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024