Снимка: © Getty Images

Демократът Боб Менендес и републикаенцът Джим Риш - най-високопоставените членове в Комисията по външна политика в Сената на САЩ - са изпратили сигнал до президента Джо Байдън заради доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева. 

Междувремено Fortune съобщава, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е спряла да приема обажданията на Георгиева след избухването на скандала. 

Двамата сенатори обръщат внимание, че обвиненията срещу нея за манипулации в доклада Doing Business и повишаването на рейтинга на Китай са "дълбоко притеснителни" с оглед на критично важното значение на достоверността на данните в годишната класация на Световната банка. 

"Не можем да подценяваме сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева е рискувала интегритета на данните и на банката, за да обслужи китайското правителство. Ефектът от тези твърдения върху силата и репутацията на международните финансови институции и системата от Бретън Уудс все още не е ясен - но със сигурност няма да е добър", пишат Менендес и Риш. 

"Макар че г-жа Георгиева обяви, че "е фундаментално несъгласна с разкритията и интерпретациите", тя все още не е предоставила данни, които да ги опровергаят. Имайки предвид характера на тези твърдения, императивно е да се постигне незабавна и пълна прозрачност и сътрудничество от Световната банка, МВФ и най-вече от г-жа Георгиева", се казва в съвместното писмо на сенаторите. 

Те призовават Джо Байдън да поиска от Министерството на финансите да извърши проверка по случая, и ако е необходимо, да "гарантират пълна отчетност" по случая. 

Писмото на Боб Менендес и Джим Риш е изпратено още на 22 септември и е поредният сигнал от страна на Конгреса за това, че обвиненията срещу Георгиева се възприемат като сериозен политически проблем в САЩ. 

През март 2021 г. Менендес и Риш написаха обща позиция и по повод състоянието на корупцията в България - публикация, която излезе месец преди парламентарните избори в страната. 

Министерството на финансите в САЩ също дава индикации, че подкрепата за Кристалина Георгиева от страна на американското правителство е под въпрос. 

Според източници на Fortune, министърът на финансите Джанет Йелън отказва да приеме обажданията на Кристалина Георгиева, която е направила няколко опита да разговаря с нея след публикуването на доклада с обвиненията в манипулиране на класацията Doing Business. 

"Досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън", твърдят източниците на Fortune, "поради близката връзка на многостранното сътрудничество между МВФ и Министерството на финансите". 

САЩ е най-големият донор на МВФ и Световната банка, а ведомството на Йелън управлява отношенията с двете международни институции. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ