Джо Байдън е сезиран за доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева Снимка: © Getty Images

Демократът Боб Менендес и републикаенцът Джим Риш - най-високопоставените членове в Комисията по външна политика в Сената на САЩ - са изпратили сигнал до президента Джо Байдън заради доклада на Световната банка срещу Кристалина Георгиева.

Междувремено Fortune съобщава, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е спряла да приема обажданията на Георгиева след избухването на скандала.

Двамата сенатори обръщат внимание, че обвиненията срещу нея за манипулации в доклада Doing Business и повишаването на рейтинга на Китай са "дълбоко притеснителни" с оглед на критично важното значение на достоверността на данните в годишната класация на Световната банка.

"Не можем да подценяваме сериозността на твърденията, че г-жа Георгиева е рискувала интегритета на данните и на банката, за да обслужи китайското правителство. Ефектът от тези твърдения върху силата и репутацията на международните финансови институции и системата от Бретън Уудс все още не е ясен - но със сигурност няма да е добър", пишат Менендес и Риш.

"Макар че г-жа Георгиева обяви, че "е фундаментално несъгласна с разкритията и интерпретациите", тя все още не е предоставила данни, които да ги опровергаят. Имайки предвид характера на тези твърдения, императивно е да се постигне незабавна и пълна прозрачност и сътрудничество от Световната банка, МВФ и най-вече от г-жа Георгиева", се казва в съвместното писмо на сенаторите.

Те призовават Джо Байдън да поиска от Министерството на финансите да извърши проверка по случая, и ако е необходимо, да "гарантират пълна отчетност" по случая.

Писмото на Боб Менендес и Джим Риш е изпратено още на 22 септември и е поредният сигнал от страна на Конгреса за това, че обвиненията срещу Георгиева се възприемат като сериозен политически проблем в САЩ.

През март 2021 г. Менендес и Риш написаха обща позиция и по повод състоянието на корупцията в България - публикация, която излезе месец преди парламентарните избори в страната.

Министерството на финансите в САЩ също дава индикации, че подкрепата за Кристалина Георгиева от страна на американското правителство е под въпрос.

Според източници на Fortune, министърът на финансите Джанет Йелън отказва да приеме обажданията на Кристалина Георгиева, която е направила няколко опита да разговаря с нея след публикуването на доклада с обвиненията в манипулиране на класацията Doing Business.

"Досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън", твърдят източниците на Fortune, "поради близката връзка на многостранното сътрудничество между МВФ и Министерството на финансите".

САЩ е най-големият донор на МВФ и Световната банка, а ведомството на Йелън управлява отношенията с двете международни институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024