Джорджа Мелони: Съмишленичката на Орбан, която застрашава демократичния баланс в Европа Снимка: © Getty Images

Предупрежденията, че Джорджа Мелони и "Италиански братя" не са това, от което се нуждаят Италия и Европа, не притесниха италианците. Крайнодясната формация спечели изборите в страната убедително, а десният блок, в който са още "Лига" на Матео Салвини и дясноцентристката "Форца Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони, могат да съставят най-дясното правителство на страната след Втората световна война. А Мелони да стане първата жена министър-председател на Италия.

Джорджия Мелони изглежда ще стане първата жена министър-председател на Италия, Крайнодесните "Братя на Италия" печелят изборите в страната

Коя е Джорджа Мелони и защо за нея се говори като за "заплаха за демократичния баланс на Европа", а лидеството й бива описано като "точно обратното на онова, от което Италия се нуждае" - особено, в сложната ситуация, в която страната се намира?

Заплахата за Европа идва от това, че Италия винаги е била в ролята на "тестова лаборатория" за кризите, които предстоят след това в други държави, припомни италианският автор, есеист и режисьор Роберто Савиано в коментар за The Guardian. Мусолини бе преди Хитлер, а екстремистките крайнолеви "Червени бригади" се появиха преди фракция "Червена армия" в Германия и "Action Directe" във Франция. Италия имаше Берлускони, преди САЩ да получи своя Тръмп. И след годините на лошо управление от страна на бизнесмена, Италия роди движението "Пет звезди" - първата популистка партия, предвождана от комик. Целта му бе да създава политически хаос, без да мисли за последиците.

Моралното и икономическо вдъхновение за Мелони е Виктор Орбан - човекът, който през последните години унищожи опозицията в Унгария и се затвърди на политическия връх. Той осигури на гражданите изкуственото чувство за сигурност, но за сметка на икономическа нестабилност и погазване на правата им.

По-рано през този месец Европейският парламент обяви, че Унгария вече не се счита за абсолютна демокрация. Властта се произвежда чрез избори, но европейските норми и демократичните стандарти системно се пренебрегват - до такава степен, че страната вече е "изборна автокрация".

Евродепутатите от от италианската популистка "Лига" и от крайнодесните "Италиански братя" гласуваха против тази констатация. И как биха могли да направят друго?

Мелони никога не е крила, че си сътрудничи с Орбан и неговите съидейници в преследването на общата цел за европейска твърда десница, национален суверинитет, защитата на традиционното семейство, християнската идентичност и социалната пазарна икономика.

Двамата рекламират срещите си с приятелски селфита в социалните мрежи. Пеят един и същ консервативен химн и по темите за абортите, правата на LGBT общността и миграцията. Целта им също е обща - общество, основано не на правата на отделните граждани, гарантирани от европейското право, а на суверенния авторитаризъм.

Подкрепата на Мелони остана непокътната, дори когато икономическият надзорен орган на унгарския парламент публикува доклад, който предупреждава, че увеличаването на броя на жените, завършили образование, и този на работещите жени поставя мъжете в неравностойно положение и застрашава растежа на населението и икономиката на страната.

Ентусиазмът, с който тя реагира на унгарската икономическа политика, в частност нейния плосък данък, издава наивността на лидерката на "Италиански братя" и би трябвало да предизвиква тревога за евентуален финансов срив по време на управлението ѝ.

Движението ѝ разшири електоралната си база в страната през годините с "бракониерство" на наемници от други партии, които са готови да се качат на влака на победителя. Тази рискована стратегия проработи, макар да въвлече "Италиански братя" в съдебни разследвания за предполагаеми участия на техни членове в корупция, изнудване и незаконно изхвърляне на отпадъци. Мелони успя да обърне ситуацията в своя полза, отстранявайки провинилите се и дистанцирайки се от тях. Единствените фигури, от които изглежда ще ѝ е трудно да се отрече, са политиците, чиято идентичност е изградена върху крайнодясната идеология.

Мелони отрича да е фашистка.

Може би не е най-важната част в кампанията на партията ѝ, но си струва да се коментира. Тук играта е ясна - всички партии, чиито корени отвеждат до неофашистки движения, полагат усилия, за да омекотят имиджа си, да декларират противопоставянето си срещу антисемитизма и расизма.

Докато отрича обаче, тя продължава да вкарва в употреба слогана от ерата на Мусолини - "Господ, родина, семейство."

"Аз съм Джорджа, жена съм, майка съм, италианка съм и съм християнка," крещеше тя от сцената по време на митинг в Сан Джовани през 2019. Същата година бе още по-категорична във Верона: "Ще защитим Господ, родината и семейството."

По време на интервю от сегашната предизборна кампания посочи, че това не е фашистки слоган, а "красиво обяснение в любов".

Обяснение в любов, което по време на фашисткия режим "украсява" стените в селищата, входовете на офисите и страниците на учебниците.

За нея Господ не представлява вяра, а по-скоро марка католицизъм, която единствена заслужава права. Границите на родината трябва да бъдат защитени, ако трябва с насилие, а семейството не е люлка на обичта, а на задължението. То винаги е хетеросексуално.

Докато истинските и вярвания и цели не изглеждат напълно идентични с неговите, думите ѝ често напомнят на тези на Мусолини. Речите ѝ се градят върху нуждата от идентичност, върху човешкия страх от маргинализиране. В нейните ръце тази идентичност се превръща в пропаганден инструмент за разделение на света на нас срещу тях. "Тях" съдържа LGBTQ+ общността, мигрантите и всички тези, които не се представят като част от установените структури или етикети, наложени от останалите. Представени са като лоши хора, които застрашават идентичността на цялата нация.

Тоталитаризмът от самото си начало използва подобни страхове, за да убеди хората доброволно да се лишат от собствените си права с обещанието, че ще бъдат защитени от външния враг.

Макар да отрича връзките с фашизма, Мелони изглежда иска да запази подкрепата на радикалната десница, която смята партията ѝ за твърде умерена и гласува за нея само, за да има шанс за противопоставяне срещу левицата. Същевременно не иска да попада и в неудобна ситуация в международен план, така че залага на ребрандиране, но частично. "Италиански братя" запазват същото лого, използвано от вече несъществуващото неофашистко Италианско социално движение, основано през 1946 година от поддръжници на режима.

Именно тези неясни позиции правят Мелони опасна. Тя промотираше демократична страна по време на предизборната си кампания, осъди инвазията на Русия в Украйна и подкрепяше НАТО и военната помощ към Киев. В същото време обаче се противопостави на европейските санкции над Кремъл след анексирането на Крим през 2014. В книгата си "Аз съм Джорджа", която излезе през 2021 г., тя твърди, че Путин "защитава европейските ценности и християнската идентичност."

Сега крайнодесните в Италия успяха, а възможното обяснение е, че левите се провалиха в мисията си да поднесат целесъобразна визия и стратегия. Левицата призоваваше хората да не подкрепят десницата, но звучеше елитаристично, когато комуникира с гражданите. "Италиански братя" и партньори заложиха на възможно най-опростени послания - ключови думи и слогани. Това донесе успех.

Предстои да видим дали Европа ще последва примера на Италия още веднъж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024