ЕК се споразумя с България и 4 други страни за украинския износ на храни. Киев протестира Снимка: © Getty Images

Европейската комисия сключи споразумение с пет държави от ЕС, сред които и България, относно вноса на украински храни и хранителни продукти от Украйна.

Полша, Унгария, Словакия и България ограничиха вноса на украинска продукция по-рано този месец с аргументите, че техните собствени земеделски производители не могат да продадат реколтата си поради пренасищане на предлагането. В петък стана ясно, че ЕК ще предложи извънредни защитни мерки за пшеницата, царевицата, рапица и слънчогледово семе. Освен това ЕС ще подпомогне страните с около 100 млн. евро.

"Радвам се да съобщя, че постигнахме политическо споразумение относно вноса на украински селскостопански храни в ЕС. Договорихме се с петте съседни държави-членки на ЕС, и Украйна за това как ще се справим със ситуацията", заяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

Той не предостави повече подробности за това какво ще включват извънредните мерки, но дипломати от ЕС твърдят, че вносът на тези продукти в петте държави ще бъде блокиран, освен ако не става въпрос за транзит към други държави от ЕС или трети държави.

Междувременно обаче Министерството на външните работи на Украйна коментира търговските ограничения върху вноса на селскостопански продукти, като ги нарече "категорично недопустими".

В публикация в профила си във Facebook говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че "подобни ограничения, независимо по какви причини, не са в съответствие със Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и принципите и нормите на единния пазар на ЕС".

Според него съществуват "всички правни основания за незабавно възобновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България", както и за продължаване на безпрепятствения износ за други държави - членки на ЕС.

МВнР на Украйна призова партньорите си да "намерят балансирано решение въз основа на законодателството на ЕС, Споразумението за асоцииране и в дух на солидарност".

"Това е единственият начин да се противодейства успешно на пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна и да се укрепи единният пазар на ЕС, чийто член ще стане Украйна", написа Николенко.

Без да коментира реакцията на Киев, днес българският служебен министър на земеделието Явор Гечев обяви, че забраната за внос на продукти от Украйна може да продължи и след 5 юни. Той съобщи, че през следващата седмица ще се срещне със земеделския министър на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024