Снимка: © Getty Images

За първи път ЕС задейства срещу Унгария новия си механизъм за върховенството на закона, който може да доведе до спиране на европейското финансиране на страната заради системни нарушения.

Еврокомисарят Вера Йоурова съобщава, че е изпратила официално известие до Будапеща за това, че се активира новата бюджетна процедура.

"Открихме проблеми, които вероятно нарушават принципа за върховенство на закона в Унгария и засягат европейския бюджет. Унгария ще трябва да отговори на притесненията ни и да предложи мерки за разрешаване на проблемите", казва тя.

Вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Схинас съобщава, че са открити проблеми с процедурите за обществени поръчки, одитите, мониторинга на проекти, мерките за превенция на финансови измами, корупцията и др.

Тези нередности са засичани в Унгария в продължение на повече от 10 години и досега не са разрешени. Ако еврофондовете бъдат спрени, унгарското правителство ще трябва да плати за разрешените проекти от собствения си бюджет.

Виктор Орбан разполага с 3-месечен срок да отговори на писмото на ЕК, а цялата процедура може да продължи до 9 месеца. Решението дали парите на Унгария да бъдат спрени се взема от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство - т.е. да получи подкрепа от поне 55% от страните от ЕС, които представляват поне 65% от общото население на съюза.

Правителството на Орбан реагира с обвинения, че ЕК "наказва" страната по политически причини - войната в Унгария и консервативното законодателство, което ограничава LGBT-общността.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач обяви, че "Трябва да държим Унгария далеч от войната, да гарантираме, че унгарските семейства няма да платят цената на войната, а децата ни са защитени от сексуалната пропаганда".

Всъщност съображенията на ЕК са насочени срещу съвсем различни проблеми в унгарската система, свързани с контрола върху изразходването на евросредства. Критиките срещу Орбан датират от години, но едва през 2020 г. беше одобрен механизъм, с който ЕК да може да блокира финансирането на държавите членки.

Унгария и Полша атакуваха процедурата пред Съда на ЕС, като забавиха допълнително възможността за използването ѝ, но още през февруари съдът отхвърли жалбата. Комисията реши да не предприема мерки преди планираните парламентарни избори в Будапеща, които Виктор Орбан спечели отново.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор