Електронните бележки отпадат за първите дни отсъствие от училище, рецептите на хартия се връщат до април Снимка: © ScreenShot

Родителите да могат да преценят дали детето да ходи на училище в рамките на 3 дни. Такова предложение ще бъде разгледано в следващите дни, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков по Nova.

Все още не са обсъждани детайли колко да бъде общият брой на дните, които ще могат да се извиняват по преценка на родителите.

"Това, че детето ще остъства, трябва да се впише и в амбулаторния лист и така ще бъде ясно, че се налага да отсътства", коментира Хинков, защото според него е важно те да бъдат преглеждани.

Обмисля се обаче, да се даде възможност на родителите да преценяват сами за първите 3 дни от неразположението на детето.

Електронните бележки постепенно ще бъдат въведени и в детските градини, защото логиката е такава, но според министър Хинков това "в момента не е на дневен ред".

Рецепти за антибиотици и лекарства за диабет на хартия

Здравното министерство дава и гратисен период за въвеждането на електронните рецепти. Хартиените рецепти се връщат до 1 април.

През това време трябва да се изчистят всички проблеми около изписването на антибиотици и лекарства за диабет само на електронни рецепти.

Проблеми при изписването на тези лекарства възникнаха особено в отдалечени места, при екипи на Спешна помощ на места без интернет.

От думите на здравния министър стана ясно, че досега тези проблеми не са били установени, защото в последните 2 години само 1% от рецептите са били изписвани електронно. Изписването на лекарства чрез електронни рецепти е възможно от две години насам, именно за да се тества системата.

След като това стана задължително, над 80% от рецетите за антибиотици са били изписани чрез електронни рецепти. "Системата работи," смята Хиков.

Според него проблемът е друг - в България се предписват антибиотици безразборно. "Това е практика не само за лекарите, но и пациентите си купуват антибиотици без рецепта. България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа," обясни Хинков.

Именно преодоляването на безразборния прием на антибиотици у нас е основната цел, заради която здравното министерство въведе електронните рецепти.

Според очакванията на здравния министър най-късно до края на следващата година всички рецепти, които се издават у нас ще бъдат електронни.

По думите му това е песимистичната прогноза, според оптимистичната - електронните рецепти за всички лекарства ще са факт в средата на 2024 година.

Снимка на аптека с лекарства Лекари, пациенти и фармацевти се оплакаха от системата с е-рецептите за антибиотици

Зам.-министърът на здравеопазването: Употребата на антибиотици е намаляла с 1/3


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024