ЕМКО на Емилиян Гебрев изпрати писмо до Гешев и призна, че нейно имущество е взривено в Чехия Снимка: © bTV

Компанията ЕМКО на българския бизнесмен Емилиян Гебрев призна, че във взривения чешки военен склад през 2014 г. е имало нейно имущество. Това се случва само ден след като един от най-големите производители на боеприпаси в Европа каза, че няма нищо общо със случая, заради който Прага експулсира 18 руски дипломати.

От ЕМКО публикуваха втора позиция във вторник, която е под формата на отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев. В нея от компанията на Гебрев повтарят думите си от понеделник, че оръжията не са били предназначени за реекспорт към Украйна, както твърди една от версиите на чешките власти.

Името на Гебрев беше споменато от няколко чешки медии през уикенда, които го свързаха косвено с два взрива в депо в с. Врбетице, при които загинаха двама души. Те цитираха външния министър Ян Хамачек, който казва, че една от версиите на разследващите е, че оръжията в склада били предназначени за продажба на българския търговец, а оттам – на украинската армия. Също така трябвало "да избухнат" най-вероятно в България.

Според чешките власти – зад експлозиите стои отряд 29155 на руските ГРУ. 18-те изгонени дипломати са имали връзки със службите, а същият отряд е свързан с опита за отравянето на Гебрев в София през 2015 г.

Чехия гони 18 руски дипломати, след като обвини ГРУ за взрив от 2014 - има и българска следа

„Разпространяват се неверни твърдения относно вероятните причини (б.а. – за взрива), в това число и необосновани предположения за връзка между терористичния акт и имущество на фирма „ЕМКО“, пишат от компанията в писмото.

„Така например, твърденията, че взривените там материали, собственост на „ЕМКО“, са били предназначени за реекспорт в Украйна, категорично не отговорят на истината", твърдят от фирмата на Гебрев.

Чешките власти обявиха, че една от версиите на разследващите е, че експлозиите трябвало най-вероятно да станат в България. От ЕМКО обаче казват, че имат документация, която категорично опровергава тези хипотези.

"На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества. Също така не ни е известно кой и защо е допуснал руските агенти в складовете, нито какво те са „инспектирали“ там", добавиха от ЕМКО, потвърждавайки наличието на свои боеприпаси в депото.

Въпросните двама агенти са Анатолий Чепига и Александър Мишкин, твърдят чешките власти. Те са свързани с опита за отравяне на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солзбъри през 2018 г.

Агентите на ГРУ, свързани с експлозиите в Чехия, получили почетни звания от Путин през 2014

"Считаме, че тези неточности в официалните изявления на чешките власти биха могли да бъдат избегнати, а съществуващите въпроси - проучени, ако между компетентните органи на двете страни е имало по-задълбочено сътрудничество за изясняването на всички факти и обстоятелства по случая", твърди оръжейната фирма на Гебрев.

Според ЕМКО - никой досега не ги е потърсил за информация по тези въпроси. Затова са изпратили писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, за да предоставят цялата налична при тях информация.

От ЕМКО пишат още, че се надяват разкритията на „терористичния акт“ в Чехия да дадат тласък на спряното от прокуратурата „разследване на терористичния акт срещу нас, на българска територия“.

Разследването за нападението срещу Гебрев от 2015 г. беше спряно поради невъзможност да се открият извършителите.

През юли 2017 г. българското правителство отне лиценза на ЕМКО, защото предприятието не отговаряло на изискването за „надеждност“. От компанията обжалваха пред ВАС, но съдът не уважи жалбата им, въпреки че управляващите не бяха представили мотиви за решението си.

Над хиляда служители на ЕМКО излязоха на протест пред парламента и в крайна сметка тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов върна лиценза. Това се случи през октомври същата година, но предприятието остана без разрешително за износ на продукция към азиатските пазари на дружеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024