Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката Снимка: © Screenshot

Новината е обновена в 18:00 ч. на 30 септември 2023 г.


Министърът на енергетиката Румен Радев "тепърва ще влиза в логиката" на предложението да се дадат 36 заплати накуп на работници от въглищните централи, които искат да напуснат. Това каза той пред репортери след срещата си с ръководствата на ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица изток". На нея бяха поканени и представители на протестиращите, но по-рано те отказаха да преговарят.

Пред журналисти Радев не успя да даде разяснения около обещаното обезщетение от 36 заплати за напускащи миньори и енергетици. Предложението беше представено първо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който твърдеше, че то е дошло от финансовия министър Асен Василев.

"Не знам за какво става дума. Тепърва ще влизам в логиката на предложението", заяви министърът на енергетиката.

Вече втори ден миньори и енергетици протестират заради актуализираните териториални планове за справедлив преход, които са част от Плана за възстановяване и устойчивост. Протестиращите блокираха ключови пътища в страната, включително по АМ "Тракия" и Прохода на Републиката. Те заявиха, че вече не искат да преговарят с управляващите и дори настояват за оставката на енергийния министър.

Все пак Радев отиде при демонстрантите на АМ "Тракия" и ги призова за нова среща "не с политици, а с хора, които разбират и знаят за какво говорят".

"Със сигурност мога да твърдя, че загрижеността за работните места, за комплекса ни е споделена и на всеки от нас. Не сме на различни страни за това", каза той пред събралите се миньори и енергетици.

По-рано министърът увери, че демонстрациите на миньорите и енергетици в момента не застрашават функционирането на енергийната система на страната.

"Аз стоя зад колегите енергетици. Всички, които са излезли като колеги в момента на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това, че колегите са навън и протестират, не компрометира изпълнението на техните задачи", обясни той.

Министърът потвърди, че териториалните планове за справедлив преход вече са изпратени и обясни, че те само стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото за настройване на една група хора срещу друга група хора.

Снимка от протеста на миньори и енергетици Миньорите отказаха среща с енергийния министър. Пътните блокади продължават (Обновена)

Илза Чинкова, директор на "Мини Марица Изток" Директорът на "Мини Марица Изток": Интересите на служителите ни са защитени, 2038 г. е добър срок


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024