ЕС се готви да съкрати „непропорционалното“ количество британски телевизионни и филмови продукции на територията си след „Брекзит“. Това ще бъде удар по развлекателната индустрия в Обединеното кралство, продуцираща хитови сериали като „The Crown“ и „Имението Даунтън“.

Великобритания е един от най-големите производители на филмово ТВ-съдържание за Европа, като печели 1,4 милиарда паунда от продажбата на международни права за излъчване. Доминацията ѝ обаче е описвана като „заплаха за културното разнообразие в Европа“, пише в документ на ЕС, до който британската медия The Guardian е получила достъп.

Казусът е поредният, който доказва обтегнатите отношения между блока и Обединеното кралство, след като страната напусна единния пазар на ЕС в началото на 2021 г. Сега един от основните въпроси в Брюксел е защо британските продукции продължават да се категоризират като „европейски“ и трябва ли това да се промени.

Според Директивата на ЕС за аудиовизуални медийни услуги – голяма част от ефирното време трябва да се отделя за програми с европейско съдържание. Те трябва да съставят и минимум 30% от броя на заглавията в аудиовизуалните медийни услуги по заявка - тоест в стрийминг платформите Netflix, Amazon Prime и др.

Някои страни като Франция отиват дори по-далеч и отделят 60-процентова квота за европейски програми в тези on-demand платформи, като настояват и 15% от оборота им да се харчи за продукция на европейски аудиовизуални произведения.

Според документа на ЕС, цитиран от The Giardian и разглеждан от дипломатите в блока на 8 юни, британският дял в тези квоти е описан като „непропорционален“.

„Разширеното наличие на британско съдържание при нелинейните медийни услуги, както и привилегиите от квалификацията им като европейски, могат да доведат до непропорционално присъствие на британско съдържание в европейската квота и да възпрепятстват по-голямото разнообразие на продукции – включително на такива от по-малки държави или с по-малко говорими езици“, е записано в документа.

„Оттам непропорционалността може да повлияе на изпълнението на целите за промотиране на европейски творби и културното разнообразие, според Директивата за аудиовизуални медийни услуги“, гласи още докладът.

Според хора от филмовата индустрия – ако британското съдържание бъде определено като различно от европейското, това ще доведе до загуба на пазарен дял от страна на Обединеното кралство, което ще навреди най-вече на британската драма. Предварителната продажба на международните права за сериали като „Имението Даунтън“ и „The Crown“ винаги е била основата, която финансира продукцията им, а сега това може да се промени.

Продажбата на международни права за европейските канали и стрийминг платформи донесе на британската филмова индустрия 490 милиона паунда през 2019-2020 г. Само САЩ генерира по-големи печалби на този пазар.

„Загубата на достъп до значителна част от европейските пазари ще бъде сериозен удар за телевизионния сектор в Обединеното кралство – от продуцентите, през телевизиите до създателите на филми и сериали“, казва Адам Минс – изпълнителен директор на Асоциацията на търговските оператори.

В документа на ЕС се отчита, че Великобритания предоставя половината от европейското съдържание в стрийминг платформите и нейните продукции са най-активно промотирани.

Според източници на The Guardian в ЕС – инициативата за премахване на Великобритания като част от европейската квота най-вероятно ще продължи, когато Франция поеме ротационното председателство през януари 2022 г. Испания, Гърция, Италия и Австрия ще подкрепят решението.


Прочетете още:

Най-добрите сериали в Netflix за първата половина на 2021 Най-добрите сериали в Netflix за първата половина на 2021

Най-добрите филми за 2021 до този момент Най-добрите филми за 2021 до този момент

"Най-голямата грешка" на Джеръми Кларксън се превърна в епично шоу "Най-голямата грешка" на Джеръми Кларксън се превърна в епично шоуАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%