ЕС готви извънредни мерки за овладяване на цените на газа и тока Снимка: © Getty Images

Министрите на енергетиката от страните в ЕС ще се съберат на 9 септември, за да обсъдят историческа намеса на институциите в европейския енергиен пазар заради кризата с доставките на газ.

Според Politico, които цитират предварителен доклад с предложения на отделните държави, съставен от Чешкото председателство: възможно е да бъде въведена такса върху свръхпечалбите на компаниите производители на ток и енергийни ресурси, както пределно ниво върху цените на газа.

Очаква се финалният пакет от мерки да бъде обявен на 14 септември, когато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще изнесе годишната си реч за състоянието на ЕС.

Отлагането беше разкритикувано от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който в събота критикува ЕК, че се е забавила с месеци в изработването на план за овладяването на кризата.

Експертите от ЕК и националните правителства са работили през целия уикенд, за да ускорят плановете за спешна намеса на пазара, съобщава още Politico.

Много от държавните ръководители се опасяват, че може да се стигне до гражданско напрежение, ако цените продължават да растат.

За една година увеличението при газа и електроенергията на ниво ЕС е шесткратно.

Чешкото председателство предупреждава и че се увеличава броят на промишлените предприятия в ЕС, които трябва да спрат производството си временно или завинаги заради високите разходи за енергия.

В близките дни националните правителства ще трябва да дадат оценката си за всяко от направените предложения на 27-те държави, така че в петък да бъдат обсъдени точките, по които има най-голяма подкрепа.

Едно от предложенията предвижда въвеждане на таван за цените на газа, внасян от "специфични юрисдикции" - има се предвид Русия, която в петък отново разтърси европейските пазари, като обяви, че спира подаването по "Северен поток" безсрочно заради предполагаема техническа повреда. Оправданието на "Газпром" беше отхвърлено от Siemens, които обслужват ремонтите на газпровода.

Според Politico - източноевропейските дъжрави са предложили ЕС да освободи допълнителни квоти за емисии парникови газове, ако цените им се увеличат над определено ниво, но тази идея среща сериозна съпротива от страна на Брюксел.


Спирането на газа от "Газпром" за Европа вече е за "неопределено време"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024