Истина или изкуствен интелект? ЕС иска Google и Facebook да слагат "етикет" на съдържанието от ИИ Снимка: © Getty Images

Европейската комисия продължава с мерките и препоръките по отношение на изкуствения интелект (ИИ), като призовава технологичните гиганти, сред които Google, Facebook и TikTok, да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект. Препоръчаните действия са част от стремежа на ЕК да се справи с дезинформацията онлайн.

Все по-често в интернет пространството се споделят текстове, видеа и аудио записи, създадени с инструментите на ИИ като ChatGPT, Midjourney и други. Затова Комисията призовава десетки големи технологични компании, които са част от нейната доброволна харта за борба с дезинформацията, да улеснят потребителите при различаването на истината от измислиците.

"Подписалите хартата, които разполагат с услуги с потенциал да разпространяват дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, трябва на свой ред да въведат технология за разпознаване на такова съдържание и ясно да го обозначават пред потребителите", заяви в понеделник заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Европейската институция на практика иска големи онлайн платформи и търсачки като Meta, Twitter и TikTok да идентифицират съдържанието и да казват, когато то е написано от робот вместо от човек. Още от август технологичните компании ще бъдат задължени да правят това по отношение на манипулирани изображения, аудио и видеа, известни като "deep fakes". Тези мерки са част от Закона за цифровите услуги (DSA) и ако не го спазват, гигантите са заплашени от мащабни глоби в рамер на няколко милиона евро.

Като част от усилията за борба с руската дезинформация ЕС иска от Facebook и други организации да отделят повече ресурси за проверка на фактите в съдържанието на езиците от Източна Европа, където руските кампании за дезинформация се смятат за сериозна заплаха.

"Това, което руснаците искат, е да подкопаят подкрепата на общественото мнение на нашите граждани за подкрепата на Украйна. Ние просто трябва да защитаваме нашите интереси, нашата демокрация", казва Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, цитирана от британския вестник "Гардиън".

ЕС е смятан за лидер в регулирането на технологичните компании и разработва отделни закони за изкуствения интелект, като преди месеци представи и първия по рода си всеобхватен закон за ИИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024