Етиен Леви: Имаше опит да бъдa вербуван, а после се оказа, че не съм представлявал интерес за службите Снимка: © Screenshot: Offnews

Певецът и музикален педагог Етиен Леви твърди, че няма досие в "Държавна сигурност", въпреки че опити да бъде вербуван е имало точно преди промените през 1989 г.

Преди няколко дни той беше "осветен" сред общо 70 агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия в листите за народни представители за 50-то Народно събрание и 9 са сътрудници в листите за Европейски парламент на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г.

В интервю за "Offnews" Леви разказва, че вероятно е влязъл в полезрението на службите, когато става част от популярната през 80-те години на миналия век група "Трик".

Така през 1988 г. с него се свързва непознат мъж, който отказва да се представи и след няколко телефонни разговора Леви се съгласява да се срещнат на мястото на днешния парк "Възраждане".

"Ние бихме искали да ни сътрудничите и където отивате на концерти, на изяви някъде, и в чужбина ако видите някаква ситуация има, където да се пречи (на партийната линия), да ни информирате. И ако се съгласите, ще трябва да подпишете документ с измислено име", е "предложението" към певеца.

Тогава той разбира, че целта е да стане "доносник" в Държавна сигурност.

"Вие искате аз да бъда доносник, така ли? Как си въобразявате, че ще ходя на "Златен орфей", на снимки в телевизията и ако някой е казал виц, аз да кажа, че някой много се е смял и че в текста на вица има нещо, което е разрез с партията," отвръща Леви.

След отварянето на досиетата той сам е отишъл и поискал справка.

"Излиза служителката и казва: "Не е донасяно нищо за вас, не сте представлявали интерес за службите", обяснява той.

Казва, че откакто е станал кандидат за депутат са започнали да го обвиняват, че е както в "проруска", така и в "проамериканска партия".

Леви се оказа четвърти в евролистата на проруската политическа партия "Величие". Неин идеолог е Ивелин Михайлов - основател на т.нар. "Исторически парк" в община Ветрино.

Водач на листата за европейските избори е формалният председател на "Величие" - бившият служител на НСО Николай Марков.

Именно той е поканил Леви да се присъедини към листите. Певецът казва, че е приел, защото става дума за партия, "която не желае влизането на жива сила в конфликти" и която е за ЕС, но "ако България остане суверенна държава".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024