"Еуфория 2" стана хит, защото е отражение на живота - на бъркотията, грешките и гафовете Снимка: © Eddy Chen

Текстът съдържа спойлери.


За ''Еуфория 2'' се изписаха и казаха много неща. Седем седмици поред сериалът е №1 по HBO Max в САЩ и е на челни позиции в глобален мащаб.

Това е най-''туитваният‘‘ сериал в САЩ за последното десетилетие, казват от компанията на Джак Дорси, а от TikTok разкриват, че видеата с хаштаг #SamLevinson (създател на продукцията) правят рекорден трафик - по 40 милиона.

Финалът събра 6,6 милиона гледания по всички платформи, с 30% повече от предишния епизод. Към днешна дата епизодите от сезон 2 имат 19 милиона зрители, което бележи най-доброто представяне на HBO-сериал, различен от Game of Thrones.

Втори сезон е много по-различен от първи - както сюжетно, така и визуално. На едни им харесва, на други - не, но факт е, че Левинсън си е свършил работата, защото генерира не само висок рейтинг, но и разгорещена дискусия.

Еуфория 2 - Мади и Кат в последния епизод

Заснемането на всеки епизод от сезон 2 отнема по месец. Когато идва глобалната Covid-пандемия, създателят и продуцентите вече не са притискани от от крайни срокове, забавят темпото, размишляват повече върху сюжета, а многократните промени в сценария стават нещо напълно нормално.

Най-важното нещо, което веднага се забелязва в "Еуфория" 2, е визуалната разлика спрямо предходния сезон. Фотографският директор Марсел Лев решава, че заснемането на лента ще бъде най-добрият избор. По-точно - цветната лента на Kodak от 1940 Ektachrome.

Левинсън и Лев се свързват с Kodak и ги убеждават да произведат лентата в 35-милиметров вариант. На компанията ѝ се налага да преправи техниката във фабриките си, за да може да изпълни задачата. Резултатът е изключителен.

Отделно, премиерата на първи епизод е насрочена перфектно като тайминг – първите дни на януари 2022. Епизодът започва с новогодишно парти и през цялото време носи енергията, с която е пропито това време от годината.

Винаги има нещо особено в броенето до 00:00, желанията или надеждите за промяна, които си отправят хората. Снимачният екип идеално пресъздава това напрежение с прецизен фотографски похват – когато вместо новогодишно отброяване виждаме светлинни портрети на героите в пълен мрак, осветени за секунда от гигантски прожектор, напомнящ на снимки от парти в стила на 90-те.

Левинсън признава, че най-големият им страх е бил, когато се завърнат на снимачната площадка за сезон 2, да не повторят сезон 1, без значение колко популярен и обичан е. "Исках да създам нещо, което пак има сърцето и душата на "Еуфория", но изглежда различно и се усеща различно. Ако първи сезон е хаус-парти в 2:00 през нощта, втори трябва да се усеща като 5:00 – много след като всички вече трябва да се прибрали".

"Първи сезон прилича на настоящето, докато втори е като спомен от средното училище“, казва Марсел Лев.

Още в началото Ру получава всичко, което иска – връзка с Джулс и възможността да взима наркотици, едновременно. В средата на сезона виждаме докъде я докарва това, когато всички разбират за бъркотията, в която се е замесила. Елиът може да не е идеалната компания за нея, но определено е добър приятел, защото е болезнено искрен с Джулс, когато ѝ споделя, че Ру през цялото време се преструва на "чиста". Джулс показва невиждано ниво на зрялост, когато казва на майка ѝ. Дъното или падението, ако предпочитате, е достигнато в напрегнатия епизод 5 - има дори гонки като по екшън филмите.

Еуфория сезон 2 - Ру и Джулс, целувка в коридора на Ийст Хай

Тук е време да отбележим страхотната комуникационна стратегия, която "Еуфория" запази през тези осем седмици, и по-конкретно адекватното медийното разпределение в различните канали. Продукцията пуска нейтив-съдържание за всяка отделна платформа - липсата на Facebook страница, която е напълно излишна предвид аудиторията, спиращите дъха задкулисни аналогови кадри и сторита в Instagram, видеоклиповете зад всеки епизод в Youtube ‘‘Enter Euphoria“ паралелно с премиерите в HBO, плейлистите в Spotify и авторската музика за сериала от Labrinth, с който самата Зендея написва няколко песни за финалния епизод.

При толкова добре смазана машина с непредсказуемите сюжетни линии, медийното отразяване идва готово като на поднос. Имаше многобройни конспирации и теории за съдбата на сериала и отделните герои. От най-абсурдните - че Аш е бебето от семейната снимка на семейство Джейкъбс, до смъртта на Ру. С всеки епизод излизаха по хиляди постове в социалните мрежи и десетки статии от целия свят. Представете си трафика им.

Финалът не е това, което феновете искат. Финалът е това, от което всички зрители се нуждаят. Той е отражение на случващото се в живота.

Еуофиря сезон 2 - Ру в стаята си

В междинните епизоди от 6 и 7 - от ''дъното" до финала, наблюдаваме затишие пред буря, което ни позволява да разсъждаваме върху решенията на героите.

Срамът и последствията от действията на Ру са немалка тежест за нея. Али е единственият, който знае как да разговаря с Ру. Все пак е бил на нейно място. Той вижда доброто в тийнейджърката и в същото време я държи отговорна. Щом Али, който е една от жертвите на наркоманията ѝ, изрича думите "Прощавам ти“, Ру усеща огромно облекчение, което я улеснява в личната ѝ приемственост.

Във финалния епизод бурята за останалите герои и спасение за Ру е пиесата на Лекси.

Еуфория сезон 2 - Лекси Хауърд

Последният епизод представлява поезията на живота. Пиесата на Лекси най-сетне позволява на Ру да види себе си като обикновен човек, който преминава през много тежки моменти – смъртта на баща си, трудните тийнейджърски години, без да се осъжда и обвинява за погрешните си решения. Епизодът ни кара да се запитаме какви са лимитите на сторителинга, когато наблюдаваме взаимодействието на героите, виждащи историите си отстрани.

Каси напада себе си (двойницата си в пиесата), Мади, която пази невероятно самообладание през повечето време напада Каси. Боят за това кой с чие гадже е спал извън сцената, което за щастие на Лекси, позволява на шоуто да продължи. Аплодисментите са налице, всички я обожават. После виждаме сцена на успокоените момичета в дамската тоалетна. ,,Нейт ме заряза“, казва Каси. ,,Това е само началото.“, успокоява я Мади.

Тук е моментът да похвалим Нейт за доброто му поведение в епизод 6, когато връща диска на Джулс със записа на нея и баща му Кал. От историята на Кал, успяваме да си обясним защо е извратен тип и лош татко. Дори буди съжаление когато за последно го виждаме като домакин на мини ‘‘купончето“, което си спретва, преди да го арестуват, след като Нейт предава всичките му нелегални записи на полицията.

Еуфория сезон 2 - Нейт

Друга злощастна съдба е тази на Фезко. Знаем защо пропусна пиесата, която Лекси му посвети, но тепърва ще разберем колко неприятни са станали обстоятелствата. Смъртта на брат му Аш определено е дълбока рана, но се надяваме, че подвигът на Фей е предотвратил по-неприятни събития. Ако блондинката е била пренебрегвана от зрителите в предишните епизоди, в последния определено спечели пълния им респект, когато подсказа на Фез, че ги подслушват.

Фей е едно от новите попълнения в сериала. Клоуи Чери, подобно на Ангъс Клауд, няма опит с телевизионните продукции, но може да се каже, че има опит пред камера. Чери се снима в порно филми, когато Сам Левинсън я открива в един, в който тя играе Джулс от неговия сериал.

Еуофиря сезон 2 - Фей

Що се отнася до главните герои, Ру има много извинения, които да поднася, но не и прошки, които да даде. Една от тях е тази към Елиът. Тя му прощава за това, което се е случило между него и Джулс. В същото време успява да оцени, че ако не бяха неговите действия, нямаше да е извън капана на наркотиците в този момент. И двамата си дават сметката, че не са добра компания един за друг. Елиът се сбогува с нея, като ѝ посвещава авторска песен. Тя не е написана от музикантът Доминик Файк, както очаквате, а от Labrinth и Зендея.

Лекси и Ру не си говорят много, но след пиесата двете осъзнават, че са просто две момичета, които са загубили бащите си. Разбират колко много значат една за друга.

"Дълбоко приятелство като това е задължителна част от живота. Това да можеш да говориш за тези неща, е важна част от човешкия опит. Също и идеята, че Лекси взима всички тези преживявания от живота си, независимо дали са травма, болка или разочарование, и ги превръща в нещо красиво“, казва Сам Левинсън.

Еуфория сезон 2 - малките Ру и Лекси седят на покрива на магазин

Зендея казва, че това, което я държи, когато играе героинята си, е, че Ру е версия на Сам, когато е бил по-млад. Той е успял да събере всичко, което му се е случило, и да го превърне в изкуството, което е на екран днес.

Накрая виждаме сладък момент между Ру и Джулс. Ако през сезон 1 наблюдаваме как Ру отчаяно си пада по блондинката, в сезон 2 нещата са се обърнали. Вече Джулс е влюбената и тази, която остава видимо по-наранена от връзката.

Когато пиесата приключва и зрителите си тръгват, Джулс се приближава до Ру, казва ѝ че я обича и че много ѝ липсва. Ру осъзнава, какво ѝ е причинявала, целува я по челото в знак на уважение и любов и си тръгва безмълвно. За момента проблемното момиче показва, че избира себе си.

Еуфория сезон 2 - финал - Ру целува Джулс за сбогом

"Връзките идват на приливи и отливи и изискват промяна, която кара хората да се отдръпват едни от други. Това е реалността на обичта към хората. И споменът е като подарък", коментира Хънтър Шейфър.

"Това прави живота красив – бъркотията, гафовете, грешките, нещата, които казваш, а не е трябвало да казваш. Тези неща карат живота да си заслужава.
Надеждата ми за публиката е, че след епизод 8 хората чувстват, че са преминали с героите през всичко и обичат всеки един от тях въпреки грешките и недостатъците им. И са развълнувани за това, което следва.“, добавя Сам Левинсън.

HBO потвърди, че Еуфория е подновен за 3-ти сезон. Очаква се премиерата му да бъде около 2024 г.


Ангъс Клауд от "Еуфория": Сам Левинсън планира да го убие, но след това пренаписва сценария Ангъс Клауд от "Еуфория": Сам Левинсън планира да го убие, но след това пренаписва сценария


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024