Евродепутати искат от Meta, Twitter и Google мерки срещу руската дезинформация Снимка: © Getty Images

Глобалните технологични гиганти Meta, Twitter и Google да направят всичко възможно, за да противодействат на руската дезинформация - за това настояват депутати от Европейския парламент в писмо, адресирано до компаниите.

Те се обявяват за премахването на акаунти от социалните мрежи, които разпространяват омраза и невярна информация за руската инвазия в Украйна. Сред подкрепилите писмото са и двамата български евродепутати Радан Кънев от ЕНП/Демократична България и Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

"Докато светът с ужас наблюдава бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, вашите компании трябва да решат от коя страна на историята са", се казва в позицията.

По-рано технологичните компании блокираха някои руски пропагандни издания като RT и Sputnik. Въпреки това депутатите отбелязват, че ключови политически фигури, които разпространяват омраза и дезинформация и помагат за разпалването на войната в Украйна, все още публикуват в социалните платформи.

За пример те посочват Александър Дугин - един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. Дугин редовно споделя тези, че войната в Украйна е условие за възраждането на Руската империя и че Западът е дегенериращ. Руският идеолог има привърженици в редица европейски страни и поддържа връзки с американското крайнодясно движение Alt-Right. От профила си във Facebook Дугин редовно разпространява руска пропаганда, но въпреки това страницата му все още е активна в мрежата.

Евродепутатите обръщат внимание и на международните фашистки групи и военните пропагандни канали на Путин в социалните мрежи и настояват тези канали и акаунти да бъдат незабавно премахнати.

След руската инвазия в Украйна платформите на Facebook, Twitter и Google взеха редица мерки срещу разпространяването на дезинформация по отношение на войната, но според евродепутатите те не са достатъчни.

"Стъпките, които технологичните компании, включително вашите собствени, предприеха след руската инвазия в Украйна, не да са достатъчно добри и видяхме как дискриминацията, омразата, насилието и дори геноцидът са се случили, докато големите технологии са получавали пари", се казва в писмото.

По-рано този месец вълна от критики за модерирането на българското съдържание във Facebook заля социалните мрежи. Според част от потребителите технологията, която „Фейсбук“ използва, не успява да предпази профилите от „тролски“ атаки и дори помага да се заглушат критичните гласове в българското общество. В резултат беше създадена и петиция, която настоява да бъдат разгледани механизмите за контрол на съдържанието.

Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook

Писмото на депутатите от Европейския парламент е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма и Асоциация "Никога повече".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024