Евродепутати искат от Meta, Twitter и Google мерки срещу руската дезинформация Снимка: © Getty Images

Глобалните технологични гиганти Meta, Twitter и Google да направят всичко възможно, за да противодействат на руската дезинформация - за това настояват депутати от Европейския парламент в писмо, адресирано до компаниите.

Те се обявяват за премахването на акаунти от социалните мрежи, които разпространяват омраза и невярна информация за руската инвазия в Украйна. Сред подкрепилите писмото са и двамата български евродепутати Радан Кънев от ЕНП/Демократична България и Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

"Докато светът с ужас наблюдава бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, вашите компании трябва да решат от коя страна на историята са", се казва в позицията.

По-рано технологичните компании блокираха някои руски пропагандни издания като RT и Sputnik. Въпреки това депутатите отбелязват, че ключови политически фигури, които разпространяват омраза и дезинформация и помагат за разпалването на войната в Украйна, все още публикуват в социалните платформи.

За пример те посочват Александър Дугин - един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. Дугин редовно споделя тези, че войната в Украйна е условие за възраждането на Руската империя и че Западът е дегенериращ. Руският идеолог има привърженици в редица европейски страни и поддържа връзки с американското крайнодясно движение Alt-Right. От профила си във Facebook Дугин редовно разпространява руска пропаганда, но въпреки това страницата му все още е активна в мрежата.

Евродепутатите обръщат внимание и на международните фашистки групи и военните пропагандни канали на Путин в социалните мрежи и настояват тези канали и акаунти да бъдат незабавно премахнати.

След руската инвазия в Украйна платформите на Facebook, Twitter и Google взеха редица мерки срещу разпространяването на дезинформация по отношение на войната, но според евродепутатите те не са достатъчни.

"Стъпките, които технологичните компании, включително вашите собствени, предприеха след руската инвазия в Украйна, не да са достатъчно добри и видяхме как дискриминацията, омразата, насилието и дори геноцидът са се случили, докато големите технологии са получавали пари", се казва в писмото.

По-рано този месец вълна от критики за модерирането на българското съдържание във Facebook заля социалните мрежи. Според част от потребителите технологията, която „Фейсбук“ използва, не успява да предпази профилите от „тролски“ атаки и дори помага да се заглушат критичните гласове в българското общество. В резултат беше създадена и петиция, която настоява да бъдат разгледани механизмите за контрол на съдържанието.

Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook

Писмото на депутатите от Европейския парламент е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма и Асоциация "Никога повече".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023