Снимка: © Getty Images

Глобалните технологични гиганти Meta, Twitter и Google да направят всичко възможно, за да противодействат на руската дезинформация - за това настояват депутати от Европейския парламент в писмо, адресирано до компаниите.

Те се обявяват за премахването на акаунти от социалните мрежи, които разпространяват омраза и невярна информация за руската инвазия в Украйна. Сред подкрепилите писмото са и двамата български евродепутати Радан Кънев от ЕНП/Демократична България и Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ.

"Докато светът с ужас наблюдава бруталната и смъртоносна инвазия на Путин в Украйна, вашите компании трябва да решат от коя страна на историята са", се казва в позицията.

По-рано технологичните компании блокираха някои руски пропагандни издания като RT и Sputnik. Въпреки това депутатите отбелязват, че ключови политически фигури, които разпространяват омраза и дезинформация и помагат за разпалването на войната в Украйна, все още публикуват в социалните платформи.

За пример те посочват Александър Дугин - един от ключовите пропагандисти на руската агресия, популярен сред неофашистките групи по целия свят. Дугин редовно споделя тези, че войната в Украйна е условие за възраждането на Руската империя и че Западът е дегенериращ. Руският идеолог има привърженици в редица европейски страни и поддържа връзки с американското крайнодясно движение Alt-Right. От профила си във Facebook Дугин редовно разпространява руска пропаганда, но въпреки това страницата му все още е активна в мрежата.

Евродепутатите обръщат внимание и на международните фашистки групи и военните пропагандни канали на Путин в социалните мрежи и настояват тези канали и акаунти да бъдат незабавно премахнати.

След руската инвазия в Украйна платформите на Facebook, Twitter и Google взеха редица мерки срещу разпространяването на дезинформация по отношение на войната, но според евродепутатите те не са достатъчни.

"Стъпките, които технологичните компании, включително вашите собствени, предприеха след руската инвазия в Украйна, не да са достатъчно добри и видяхме как дискриминацията, омразата, насилието и дори геноцидът са се случили, докато големите технологии са получавали пари", се казва в писмото.

По-рано този месец вълна от критики за модерирането на българското съдържание във Facebook заля социалните мрежи. Според част от потребителите технологията, която „Фейсбук“ използва, не успява да предпази профилите от „тролски“ атаки и дори помага да се заглушат критичните гласове в българското общество. В резултат беше създадена и петиция, която настоява да бъдат разгледани механизмите за контрол на съдържанието.

Петиция атакува неадекватното модериране на българските профили във Facebook

Писмото на депутатите от Европейския парламент е написано по инициатива на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма и Асоциация "Никога повече".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици