Комисията LIBE в ЕП приветства "амбициозната" конституционна реформа на управляващите Снимка: © Getty Images

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент приветства "много амбициозната" реформа в Конституцията, която се планира от настоящото управление на България.

Членовете на комисията са на двудневна визита в София, за да извършат пореден преглед и оценка на последните развития в страната във връзка с върховенството на закона. На пресконференция председателката на LIBE - евродепутатката Софи ин'т Велд (Renew, Нидерландия) заяви, че реформата не трябва само да отстрани няколко съществуващи недостатъка на съдебната система, а да създаде нова такава, която да е стабилна, устойчива и надеждна.

LIBE очаква България да се съобрази изцяло с препоръките, издадени от Венецианската комисия, особено по отношение на баланса за независимостта и отчетността на главния прокурор. Преди седмица Европейската комисия за демокрация чрез право, както е пълното име на Венецианската комисия, прие становището си относно предложените промени в Конституцията, като в позицията си тя одобри някои от предвижданите изменение, но изрази критики и препоръки към други.

"Смятаме, че е важно, от една страна, пакетът за реформи да бъде приет с необходимото чувство за спешност, като в същото време процесът трябва да позволи и достатъчно консултации и участие на всички заинтересовани страни. Реформите обаче гледат в бъдещето", допълни ин'т Велд.

По време на посещението си в София делегацията провежда и срещи с представители на властта, включително с премиера Николай Денков, президента Румен Радев и няколко министри.

Свободата на медиите и Шенген

Председателката на LIBE отбеляза, че България има напредък в медийната свобода, като посочи за аргумент изкачването и в класацията по индекс за свободата на словото на "Репортери без граници". Тя обаче уточни, че положението в тази област все още е далеч от идеалното.

Делегацията обърна внимание на продължаващия проблем с непрозрачната медийна собственост у нас, както и т.нар. дела "SLAPP" (от шамар - б.р.) срещу журналисти. Такива дела се използват като средство за натиск срещу медии и журналисти.

Ин'т Велд, която е евродепутат от Нидерландия, направи и коментар по повод все още блокираното членство на България в Шенген. Тя критикува ветото, което правителството на страната ѝ наложи преди година, на София и Букурещ. То беше една от пречките двете страни да се присъединят към зоната, свободна от граничен контрол - макар да изпълняват всички критерии за това. Другата държава, която е против разширяване на Шенген, е Австрия.

"Запозната съм с политическата ситуация в Нидерландия и съм убедена, че тя няма нищо общо с критериите на България за Шенген. Тя се дължи на вътрешната политика на Нидерландия. Това е една от причините да напусна собствената си политическа партия, която беше в правителството, защото смятам, че това е грешка. Надявам се, че след изборите в страната да има промяна", каза тя.

Евродепутатката беше част от нидерландската партия D66, но обяви, че я напуска през юни 2023 г., тъй като е разочарована от нейната позиция по различни европейски теми. Впоследствие Ин'т Велд стана част от социално-либералната партия "Волт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024