Венецианската комисия одобри някои конституционни промени и критикува други Снимка: © Министерство на правосъдието

Европейската комисия за демокрация чрез право, наричана още Венецианска комисия, прие становище относно предложените промени в Конституцията. В позицията си тя одобрява и поощрява някои от предвижданите изменение, но към други изразява критики и препоръки.

Това става ясно от съобщение на Министерството на правосъдието. В него се посочва, че комисията е одобрила разделянето на единния в момента съдебен съвет на два самостоятелни - един за съдиите и един за прокурорите.

Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС), принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет.

В заседанието на Венецианската комисия участие взеха правосъдният министър Атанас Славов и неговият заместник Емил Дечев.

Само преди ден българският парламент разгледа на първо четене поправките за изменение на Конституцията. Те бяха внесени през юли с подписите на 166 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. В петък проектът беше приет на първо обсъждане в пленарна зала с 161 гласа.

Това се случи фона на критиките, които бяха отправени от правни експерти срещу вносителите му - включително за това, че не могат да бъдат приети от обикновено, а от Велико Народно събрание. Формално - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове, за да прокарат промените сами, на три четения. И трите партии обаче дадоха сигнал, че предстои сериозно пренаписване на някои от основните точки в проекта.

По-рано през седмицата Висшият съдебен съвет (ВСС) също даде свое становище, в което остро критикува проекта за конституционни промени. Според съдебния орган измененията могат да доведат до "неизчерпаеми проблеми за съдебната система".

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Със 161 гласа конституционната реформа тръгна напред с все по-разклатена подкрепа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024