Европарламентът удължи безмитния внос от Украйна. ГЕРБ-СДС са "против" Снимка: © Getty Images

Европейският парламент потвърди предложението на Европейската комисия безмитният внос от Украйна в Европейския съюз да бъде удължен с още една година заради продължаващата война на Русия. Решението е взето с огромно мнозинство - 537 евродепутати гласуваха "за", само 42-ма са "против", а 38 се въздържаха. Гласуването идва на фона на протестите от 5 държави - в това число България, срещу вноса на украинско зърно, като аргументът е, че то подбива цените на местния пазар и производителите в тези страни търпят загуби.

България, Унгария, Румъния, Словакия и Полша се обявиха против удължаването на мярката още когато ЕК я предложи през февруари. Въведени бяха едностранно и забрани за внос в тези страни през април. След преговори Брюксел и недоволните страни се разбраха за временно ограничение на вноса на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица до 5 юли. Отпуснати бяха и общо 156 млн. евро за компенсации на засегнатите зърнопроизводители. С това казусът изглеждаше решен, но явно има български партии, които не мислят така.

Интересно е как се разделиха българските евродепутати във вота. Представителите, които са "против" удължения безмитен внос от нападната страна, са от ГЕРБ-СДС, показва справката от вота. Това са Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев, въпреки че партията твърди, че подкрепя всички мерки в подкрепа на Украйна. Към групата на несъгласните с безмитния внос се присъединява и Петър Витанов от БСП, като той е единственият от групата на българските социалисти в синхрон с позицията на Корнелия Нинова и партията ѝ в България. Нинова и колегите ѝ дори поискаха решение на Народното събрание, с което правителството да бъде заставено не само да въведе забрана за внос на украинско зърно в България, но да преустанови и транзитът на стоки.

Останалите евродепутати от БСП - Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова за грасували в подкрепа на решението вносът на храни и стоки от Украйна в ЕС при облекчен режим да бъде удължен, показва още справката.

Без изненада и без разминаване с политическите позиции, изразявани от София, "за" решението са гласували още Радан Кънев от "Демократична България", както и Илхан Кючук, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова от ДПС. Останалите български евродепутати не са участвали във вота.

За да влезе в сила, удължаването на безмитния внос от Украйна, предложението трябва да бъде одобрено и от Съвета на ЕС. Петте недоволни държави не са достатъчни, за да блокират решението.

ЕС разреши на Украйна да внася в ЕС безмитно всички свои стоки, като целта на мярката е да се помогне на украинската икономика и по-специално на експорта на зърно и други храни, след като Русия блокира основния експортен канал - този през Черно море. Разрешението, дадено миналата пролет след началоно на военната инвазия на Кремъл, изтича на 5 юни.

Държавата разби мита за "опасното" украинско зърно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024