"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала Снимка: © Getty Images

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират представителя на Нидерландия Йост Клайн часове преди финала в събота. В нова позиция Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) посочва, че версиите за инцидента, заради който изпълнителят беше отстранен, се разминават.

Клайн беше сочен за един от фаворитите за спечелване на песенния конкурс, но участието му беше прекратено само часове преди големия финал. Той беше отстранен заради инцидент с член на екипа, по който шведската полиция започна разследване. Съобщава се, че се е държал агресивно срещу операторка, докато тя го е снимала след слизането от сцената на полуфиналите в четвъртък. Музикантът не е искал да застава пред камерата, но след като служителката е продължила да го записва той е отправил директни заплахи срещу нея.

Нидерландското радио-телевизионно обединение AVROTROS критикува дисквалификацията като "несъразмернo наказание".

EBU обаче не съжалява за решението си и казва в свое изявление: "Поведението на Йост е в явно нарушение на правилата на конкурса, които имат за цел да осигурят безопасна работна среда за всички служители и да защитят продукцията.".

Те посочват още, че не дават "предварителна оценка за съдебния процес", но напомнят, че по случая вече е образувано полицейко дело, което скоро ще бъде предадено на прокурор.

Европейският съюз за радио и телевизия допълва, че решението за изключването на Нидерландия от конкурса е било подкрепено от управителния орган на конкурса и единодушно подкрепено от изпълнителния съвет на EBU "след задълбочено вътрешно разследване".

"Имаме политика на нулева толерантност към неподходящото поведение на нашите събития и винаги ще предприемаме необходимите действия за справяне със заплахите към персонала - независимо от кого идват те", се казва в тяхната позиция.

Голяма част от Нидерландия се обедини в подкрепа на Клайн. Във вторник камбаните на различни градове зазвучаха с неговата песен "Europapa".

Това е първият път в 68-годишната история на "Евровизия", в който участник е дисквалифициран след официалния старт на събитието.

Напрежение зад кулисите

Нидерландският обществен оператор AVROTROS заяви, че още преди да се стигне до въпросния инцидент делегацията на страната е повдигнала пред организаторите въпроса за опасната работна атмосфера зад кулисите. От там обаче не уточняват в подробности каква точно е била тази атмосфера.

След приключването на конкурса артисти от други страни, включително Ирландия, Норвегия и победителят Швейцария, също се оплакаха от атмосферата зад кулисите.

Ирландската представителка Bambie Thug отправи критики към организаторите и заяви, че е зад кулисите е било "трудно и ужасно". Норвежката група Gate сподели пред норвежкия вестник Aftenposten, че членовете дори са обмисляли да се оттеглят от състезанието малко преди финала.

Победителят от Щвейцария Немо също обяви по време на пресконференцията си, че организацията е допуснала грешки и конкурсът има нужда да бъде "поправен".

Още по темата:

Участникът на Нидерландия на "Евровизия" Камбанен звън за подкрепа: Нидерландия застава зад Йост Клайн след отстраняването от Евровизия

Победителят на "Евровизия" 2024 - Немо Немо, който "счупи кода" на "Евровизия" като първия небинарен победител


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024