Facebook ще прекрати използването на системата за лицево разпознаване и ще изтрие данните от сканиране на фотографиите на над 1 млрд. души.

Функцията беше въведена още в края на 2010 г., като провокираше сериозни протести от страна на правозащитници. Социалната мрежа беше подложена и на регулаторни проверки заради опасения за нарушаване на основни права на потребителите си.

Промяната се налага заради "множеството въпроси около мястото на технологията за лицево разпознаване в обществото", според публикация в блога на новопреименуваната компания Meta, управляваща Facebook.

Вицепрезидентът по развитието на изкуствения интелект Джером Песенти посочва, че компанията все още гледа на този софтуер като на важен инструмент, но е стигнала до извода, че "трябва да се намери правилния баланс" между възможностите и потенциалните му опасности.

Целта на функцията за разпознаване на лица беше да идентифицира хората от дигиталните снимки на потребителите и да ги свързва със съществуващи лични профили, за да "спести" време при тагването им. Благодарение на този софтуер Facebook успя да изгради един от най-мащабните архиви със снимки на лица.

Критиците на тази технология обаче изтъкват колко опасна може да е тя, ако се използва злоумишлено - включително за репресивните цели на режими като Китай.

Facebook твърди, че не е продавал софтуера си за лицево разпознаване на чужди компании или институции, както и че го използва само за нуждите на социалната мрежа. Въпреки това компанията на Марк Зукърбърг беше атакувана многократно заради изграждането на огромна база данни с лична информация.

New York Times напомня, че през 2019 г. американската комисия за защита на потребителите наложи глоба на Facebook в размер на 5 млрд. долара по споразумение за няколко различни нарушения на правата - едно от тях беше използването на софтуера за разпознаване на лица.

Компанията се съгласи да плати още 650 млн. долара по друго дело в щата Илиноис, където е забранено да се събира биометрична информация за гражданите, без да се поиска тяхното съгласие.

От Facebook защитават използването на тази технология от гледна точка на възможността, която тя дава за предотвратяване на фалшиви профили с чужди снимки и за кражба на самоличност в платформата.

Въпреки че компанията ще изтрие натрупаните бази данни, алгоритъмът DeepFace няма да бъде забранен изцяло за ползване и би могъл да се появи в нови продукти на Facebook. Според изтекла вътрешна информация, в компанията са обсъждали как тази функция би могла да се ползва в нови смарт-очила и дали потребителите ще имат право да забранят на технологията да сканира лицата им.

Няколко месеца по-късно Facebook представи "умните" очила в колаборация с Ray-Ban, но в тях липсваше вградена технология за разпознаване.

Решението за пълното прекратяване на спорната функция идва в момент на сериозна PR-криза за Facebook и опит за преосмисляне на целите на компанията от страна на основателя й Марк Зукърбърг. Ребрандирането на Meta беше една от стъпките за изчистване на токсичната репутация на мрежата заради серийните нарушения на личните права, липсата на мерки срещу разпространението на дезинформация и др.

Промяната ще засегне над 1/3 от потребителите на социалната мрежа, при които настройката за лицево разпознаване е включена.


"Да изтрия ли Facebook?": Корицата на Time, която Зукърбърг няма да хареса

Бивша служителка на Facebook уличи Зукърбърг в прикриване на лоши практикиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем