Facebook трябва да бъде глобен за незаконно прехвърляне на лични данни, смята Норвегия Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант "Meta" трябва да бъде глобен заради това, че продължава да прехвърля лични данни от ЕС в САЩ. За това настоява норвежкият орган за защита на данните Datatilsynet, като обвинява Facebook в нарушаване на европейското законодателство.

Макар Норвегия да не е член на ЕС, страната е част от Европейското икономическо пространство и е включена към Общия регламент относно защитата на данните (GDPR). Според документ, получен от изданието "Politico", институцията счита за "особено сериозно" нарушението на компанията по законите за трансфер на данни и настоява от регулаторите да ѝ наложат глоба.

Това не е единствената европейска институция, която реагира по темата. През юли Ирландската комисия за защита на данните въведе изискване, което нарежда на "Meta" да прекрати използваната от нея стандартна договорна клауза (SCC), чрез която тя получава право да прехвърля личните данни на потребителите в САЩ - всичко от семейни снимки до информация за доходите на потребителите.

Ирландското проекторешение стъпва на съдебно решение от 2020 г., с което Съдът на ЕС отмени споразумението между Брюксел и Вашингтон за трансфер на данни и затегна изискванията за използване на други механизми по този процес.

Съдейки по норвежкият документ обаче, регулаторът иска не само да блокира прехвърлянето на данни в Съединените щати, но и да глоби гиганта.

"Докато заповедите, ограниченията и забраните като цяло целят да гарантират, че бъдещото обработване на лични данни се извършва в съответствие с GDPOR, санкции като административните глоби са насочени към нарушения в миналото и носят наказателен елемент", пише в документа.

От "Meta" многократно са заявявали, че решение, блокиращо обмена на лични данни, ще ги принуди да спрат приложенията Facebook и Instagram в Европа. От компанията също така все оше обжалват и финализираното ирландско решение. Очаква се съдебният казус около трансфера на информация да се забави с няколко месеца.

Това дава възможност на представителите на ЕС и САЩ да договорят нов трансатлантически пакт за данни, който да замени предишния - който беше прекратен. Преговарящите планират да сключат нова сделка през първото тримесечие на 2023 г., посочва "Politico". Подобно споразумението ще даде възможност на "Meta" и хиляди други компании да пренасят информация по законен начин.

От "Meta" многократно са заявявали, че решение, блокиращо обмена на лични данни, ще ги принуди да спрат приложенията Facebook и Instagram в Европа. ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024