Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант "Meta" трябва да бъде глобен заради това, че продължава да прехвърля лични данни от ЕС в САЩ. За това настоява норвежкият орган за защита на данните Datatilsynet, като обвинява Facebook в нарушаване на европейското законодателство.

Макар Норвегия да не е член на ЕС, страната е част от Европейското икономическо пространство и е включена към Общия регламент относно защитата на данните (GDPR). Според документ, получен от изданието "Politico", институцията счита за "особено сериозно" нарушението на компанията по законите за трансфер на данни и настоява от регулаторите да ѝ наложат глоба.

Това не е единствената европейска институция, която реагира по темата. През юли Ирландската комисия за защита на данните въведе изискване, което нарежда на "Meta" да прекрати използваната от нея стандартна договорна клауза (SCC), чрез която тя получава право да прехвърля личните данни на потребителите в САЩ - всичко от семейни снимки до информация за доходите на потребителите.

Ирландското проекторешение стъпва на съдебно решение от 2020 г., с което Съдът на ЕС отмени споразумението между Брюксел и Вашингтон за трансфер на данни и затегна изискванията за използване на други механизми по този процес.

Съдейки по норвежкият документ обаче, регулаторът иска не само да блокира прехвърлянето на данни в Съединените щати, но и да глоби гиганта.

"Докато заповедите, ограниченията и забраните като цяло целят да гарантират, че бъдещото обработване на лични данни се извършва в съответствие с GDPOR, санкции като административните глоби са насочени към нарушения в миналото и носят наказателен елемент", пише в документа.

От "Meta" многократно са заявявали, че решение, блокиращо обмена на лични данни, ще ги принуди да спрат приложенията Facebook и Instagram в Европа. От компанията също така все оше обжалват и финализираното ирландско решение. Очаква се съдебният казус около трансфера на информация да се забави с няколко месеца.

Това дава възможност на представителите на ЕС и САЩ да договорят нов трансатлантически пакт за данни, който да замени предишния - който беше прекратен. Преговарящите планират да сключат нова сделка през първото тримесечие на 2023 г., посочва "Politico". Подобно споразумението ще даде възможност на "Meta" и хиляди други компании да пренасят информация по законен начин.

От "Meta" многократно са заявявали, че решение, блокиращо обмена на лични данни, ще ги принуди да спрат приложенията Facebook и Instagram в Европа. ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"