Фалшивите пари, печатани във ВТУ, се оказаха "реквизит"

Разследването срещу предполагаеми фалшификатори на милиони долари и евро в печатница в двора на Висшето транспортно училище в София претърпя странен обрат.

Задържаните печатари бяха пуснати на свобода от Софийския градски съд с мярка "подписка", след като експертната оценка на обискираните доказателства е показала, че печатаните банкноти не биха могли да се квалифицират като "неистински парични знаци".

"Предоставените екземпляри са фалшиви, но не представяват подправени парични знаци. Не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити", казва съдията, цитиран от БНР.

Адвокатите на двамата обвиняеми са посочили, че парите са печатани на "двуцветна машина, произведена през 1987 г.", която не би могла да произведе фалшификати, и били "по-скоро за реквизит за сватби".

Държавното обвинение може да обжалва отказа на съда за задържане под стража на 49-годишния И. Н. и 54-годишната Д. А. пред втора инстанция.

Още във вторник ректорът на ВТУ "Тодор Каблешков" проф. Даниела Тодорова обяви, че в двора на университета "не е открито нищо и няма данни за извършване на престъпна дейност".

От прокуратурата обявиха, че работата по разследването се започнала след получаване на сигнал преди няколко месеца за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. По случая са работили ГДБОП и "Икономическа полиция" на СДВР.

Извършени са претърсвания на три адреса в София, като са открити "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.", се казваше в съобщението на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев описваше откритата сума като "впечатляваща" и "една от най-големите, които намираме".


"И все пак... какво е блокчейн?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024