Фалстарт на делото срещу Васил Божков за хазарта (Обновена)

Делото за хазарт срещу бизнесмена Васил Божков не тръгна. Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Съдът обаче не е призовал пострадалите и това е причината първото съдебно заседание по делото срещу бившия хазартен бос да се провали. Следващият опит е насрочен за 5 юли.

Наказателното производство срещу Божков е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица - Васил Божков е посочен като организатор и ръководител на групата, а останалите девет като участници в нея. Част от тях са бивши служители на Държавна комисия по хазарта

Според обвинението чиновниците са допуснали да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и по този начин са нарушили служебните си задължения.

В резултат държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лева. Точната сума е 556 872 283 лв., съобщиха тогава от Министерството на финансите.

"Заниженият контрол в Държавната комисия по хазарта", заради който фирмите на Васил Божков са плащали по-ниски държавни такси в продължение на 5 години, стана и един от мотивите, с който Бойко Борисов освободи по-късно Владислав Горанов като министър на финансите.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на Национална лотарията и е дал лично на бившия премиер и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. Досъдебното производство по този казус беше прекратено без резултат в края на миналата година.

На 28 май Софийският апелативен съд отмени окончателно домашния арест на Божков, който беше на свобода от 7 май срещу 130 000 лв.

Противоречивият бизнесмен се укриваше в Дубай в продължение на 4 години до миналото лято, когато се прибра доброволно в България и беше задържан веднага. Той има няколко обвинения.

Докато беше под домашен арест Божков успя да основе собствена партия - "Център". Според окончателните резултати от вота на 9 юни за партията са гласували 25 667 имащи право на глас или 1,19% от отишлите до урните на 9 юни.

Делото срещу Васил Божков и длъжностни лица от закритата комисия по хазарта стигна до съда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024