Фандъкова стана поредната измамена от руски комици. Мислела, че разговаря с кмета на Варшава Снимка: © Screenshot/Nova

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разговаряла по телефона с кмета на Варшава Рафал Тжасковски - поне така си е мислила. Разговорът ѝ се оказва шега на популярните руски шегаджии Вован и Лексус.

В собствения им канал в Telegram, те публикуваха кратък откъс от това, което са си казали с Фандъкова. Във видеото, представено по-скоро в пропаганден стил, столичният кмет обсъжда цената на газа в София и как това засяга градския транспорт.

"...Много трудна, имаме и политическа нестабилност на фона на всички останали кризи. Мерките много закъсняха. Имаше опасност да спрем градския транспорт. Нашия транспорт е основно електротранспорт... нямаше компенсации, а цените са много високи и са непоносими за автобусите ни на прирорен газ", изрежда Фандъкова пред мнимия "Тжасковски".

В хода на разговора се засяга и подкрепата за Украйна, като кметът на София обяснява за подкрепата, която столицата е оказала на украинските бежанци, но казва, че в други части на България е "различно".

"Когато хората започнат да страдат, стават недоволни. Започват да се съмняват в демократичните процеси....Имаме проруски политически сили, но ние от самото начало участваме в поддръжката на украинските бежанци. С всички възможни средства демонстрирахме пълната си подкрепа за Украйна", казва тя във видеото.

В един момент фалшивият "Тжасковски" казва пред кметицата, че предпочита да се харчат пари за европейски градове, отколкото за украински бежанци, на което тя отвръща с: "И аз също смятам така".

Малко по-късно светлината в стаята на Фандъкова става твърде тъмна и лицето ѝ почти не се вижда на екран. Руските комици използват случая, за да я попитат дали всичко е наред, тъй като си помислили, че виновник за тъмнината може би е руският президент Владимир Путин.

"Виждам, че имате проблем със светлината в стаята", казва мнимия кмет.

"Застанала съм пред прозореца", отвръща тя.

"Казах си: Путин е виновен", изтъкват шегаджийте.

Вован и Лексус са известни с фалшивите си разговори с политици и известни личности. Те са правили подобни неща и преди и се считани за едни от най-известните телефонни измамници в света. Някак комиците успяват да се сдобият с телефонните номера на високопоставени лица и да разговарят с тях под чужда самоличност.

През февруари те успяха да измамят и бившия германски канцлер Ангела Меркел, която си мислела, че разговаря не с тях, а с бившия украински президент Петро Порошенко.

Пред изданието "OFFNews" пресцентърът на столичния кмет изтъкват, че публикуваното видео е манипулирано, като разговорът е публикуван в непълния му вариант, а коментарите са спекулативни.

"Манипулираният разговор и откровената измама, целяща да обслужи руската пропаганда и да внесе в руското обществото усещане, че по някакъв начин действията на техните държавни ръководители се подкрепят от различни европейски политици, което в случая категорично не отговаря на истината", се казва в тяхната позиция, цитирана от OFFNews.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024