Снимка: © Getty Images

На 23 август Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) даде окончателното си одобрение на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech за използването й при лица над 16 години. Според учените, това решение е ключов момент в борбата срещу коронавируса и нарастващото разпространение на "Делта" варианта. 

Какво означава това за хода на пандемията? 

Здравни експерти заявяват пред National Geographic, че зелената светлина от страна на най-висшия регулатор в САЩ ще повиши на първо място доверието във ваксината и ще улесни процеса по поставянето на т.нар. бустерни дози от препарата. Логично, очаква се и скок във ваксинациите и ограничаване на разпространението на "Делта" варианта. 

През демекври 2020, FDA даде разрешение за спешна употреба (emergency use autorization, EUA) на ваксината Pfizer-BioNTech, базирайки се на двумесечни проучвания. До днес това беше основният аргумент на антиваксърските общности, както и на някои компании и образователни институции, отказващи да приемат ваксината. В последния си доклад FDA напомня, че дори на първоначалния етап ваксината е доказала своята ефикасност и това, че предимствата й многократно надвишават потенциалните рискове. 

Настоящото решение на агенцията се случва след извършването на стандартните шестмесечни проучвания, които се прилагат за всички останали ваксини и медицински продукти, преди те да бъдат пуснати на пазара. Според FDA, клиничните проучвания са дали 91% ефективност срещу предодвратяване на заразата с COVID-19. 

Изключение се прави за лица от 12 до 15 години, както и за хора със слаба имунна система, които искат да си поставят трета доза. При тези две групи, ваксината все още ще се прилага според регламента за спешна употреба. 

Здравните експерти прогнозират, че одобрението ще повиши доверието към ваксината и ще убеди скептичните до този момент хора да се имунизират. Що се отнася до САЩ, проучване на Kaiser Family Foundation показва, че 32% от неваксинираните са били склонни да променят решението си, след като препаратът бъде окончателно одобрен от FDA.

След получаването на одобрението се очаква Pfizer да започне мащабна маркетинг кампания, която да убеди хората в ползите на ваксината. За целта препаратът ще се позиционира на пазара с по-рядко използваното до момента име Comirnaty.

Решението на американската агенция също така ще доведе до по-свободно прилагане на т.нар. бустерни дози от ваксината. Това е така, защото докато тя все още не бе одобрена, лекарите трябваше да следват стриктно указанията на здравните органи, ако искат да поставят трета доза на пациент. След получаването на одобрение, медицинските лица вече имат научните данни, на база на които сами да преценят дали даден пациент е готов за поставянето на трета доза. FDA прогнозира също така, че много скоро хората, които ще имат нужда от бустерна доза, ще надвишaват неваксинираните лица. 

Проучването на Pfizer за момента доказва, че ваксината Comirnity e ефикасна срещу "Делта" варианта. В световен мащаб към момента, мнозинството от хоспитализираните с COVID-19 пациенти не са ваксинирани, а при тези, които са, заболяването протича много по-леко и рядко се стига до хоспитализация. 


ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения

Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани през изминалата седмица са под 2% от жертвите на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти