Близо 3% от цялата американска работна сила - 4,3 милиона души – са напуснали работа през август. Като прибавим и числата от юли, стигаме до 8,3 милиона.

Шокиращият феномен, наричан от мнозина „Голямата оставка“ (Great Resignation или Big Quit), е тенденция, която продължава да расте. Явление, невиждано досега– американците напускат работа с най-бърз темп в историята си, а бизнесът във всички сектори се оплаква от сериозна липса на кадри.

Малко повече от година, след като безработицата в страната стигна рекордни нива, заради пандемията и близо 20 милиона американци са загубили работата си. В края на август в САЩ има официално обявени 10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.

Heoбичaйнaтa cитyaция, ĸoятo пaндeмиятa пpeдизвиĸa, cъздaдe ocтъp нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa ocoбeнo в пpoизвoдcтвoтo, лoгиcтиĸaтa, здpaвeoпaзвaнeтo и pecтopaнтьopcтвoтo. И мнозина работодатели предлагат нечувани досега бонуси, за да привлекат кандидати.

IT фирми или биотехнологични компании се опитват да привлекат квалифицирани служители с бонуси от 50 до 100 000 долара. На лов за служители от всякакъв вид: училищната система в Такома, близо до Сиатъл, има нужда от различни кадри и не пести средства, за да ги открие - 5000 долара бонус за медицински сестри, 3500 - за шофьори на автобуси, 500 за персонал в столовата.

Дори Amazon го прави: 3 000 долара в допълнение към заплатата, ако отидете да работите за Джеф Безос през зимните месеци на коледните доставки.

Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт" Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт"

„Голямата оставка“ продължава от месеци, особено за заетите в търговията, които имат пряк контакт с клиенти. 4,3 милиона, които са напуснали работа през август: от тях 900 000 са работили за ресторанти, барове и хотели, 720 000 в търговията, 534 000 в здравеопазването, 706 000 в друг тип услуги.

Какво се случва? 40% от анкетираните посочват бърнаут като основна причина за напускане на предишната си работа, а 28% са напуснали, преди да си намерят ново работно място.

Най-голям е делът на напускащите служителите, изтощени от извънредните и непосилни условия на труд: здравни работници, които са преживели кошмарни месеци в болници, персонал в хосписи, който напуска от страх и преумора; служители на ресторанти и барове, които са били недоволни от работата си и преди Covid-19, а с началото на пандемията са принудени да работят в нездравословна среда, да се справят с груби и агресивни клиенти, които не спезват противоепидемичните мерки.

Експерти,които анализират пазара на труда, обясняват явлението и с държавните субсидии, намалените разходи по време на локдаун, спестяванията, инвестирани на фондовия пазар.

 Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.