Близо 3% от цялата американска работна сила - 4,3 милиона души – са напуснали работа през август. Като прибавим и числата от юли, стигаме до 8,3 милиона.

Шокиращият феномен, наричан от мнозина „Голямата оставка“ (Great Resignation или Big Quit), е тенденция, която продължава да расте. Явление, невиждано досега– американците напускат работа с най-бърз темп в историята си, а бизнесът във всички сектори се оплаква от сериозна липса на кадри.

Малко повече от година, след като безработицата в страната стигна рекордни нива, заради пандемията и близо 20 милиона американци са загубили работата си. В края на август в САЩ има официално обявени 10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях

Heoбичaйнaтa cитyaция, ĸoятo пaндeмиятa пpeдизвиĸa, cъздaдe ocтъp нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa ocoбeнo в пpoизвoдcтвoтo, лoгиcтиĸaтa, здpaвeoпaзвaнeтo и pecтopaнтьopcтвoтo. И мнозина работодатели предлагат нечувани досега бонуси, за да привлекат кандидати.

IT фирми или биотехнологични компании се опитват да привлекат квалифицирани служители с бонуси от 50 до 100 000 долара. На лов за служители от всякакъв вид: училищната система в Такома, близо до Сиатъл, има нужда от различни кадри и не пести средства, за да ги открие - 5000 долара бонус за медицински сестри, 3500 - за шофьори на автобуси, 500 за персонал в столовата.

Дори Amazon го прави: 3 000 долара в допълнение към заплатата, ако отидете да работите за Джеф Безос през зимните месеци на коледните доставки.

Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт"

„Голямата оставка“ продължава от месеци, особено за заетите в търговията, които имат пряк контакт с клиенти. 4,3 милиона, които са напуснали работа през август: от тях 900 000 са работили за ресторанти, барове и хотели, 720 000 в търговията, 534 000 в здравеопазването, 706 000 в друг тип услуги.

Какво се случва? 40% от анкетираните посочват бърнаут като основна причина за напускане на предишната си работа, а 28% са напуснали, преди да си намерят ново работно място.

Най-голям е делът на напускащите служителите,  изтощени от извънредните и непосилни условия на труд: здравни работници, които са преживели кошмарни месеци в болници, персонал в хосписи, който напуска от страх и преумора; служители на ресторанти и барове, които са били недоволни от работата си и преди Covid-19, а с началото на пандемията са принудени да работят в нездравословна среда, да се справят с груби и агресивни клиенти, които не спезват противоепидемичните мерки.

Експерти,които анализират пазара на труда, обясняват явлението и с държавните субсидии, намалените разходи по време на локдаун, спестяванията, инвестирани на фондовия пазар.

Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление