Близо 3% от цялата американска работна сила - 4,3 милиона души – са напуснали работа през август. Като прибавим и числата от юли, стигаме до 8,3 милиона.

Шокиращият феномен, наричан от мнозина „Голямата оставка“ (Great Resignation или Big Quit), е тенденция, която продължава да расте. Явление, невиждано досега– американците напускат работа с най-бърз темп в историята си, а бизнесът във всички сектори се оплаква от сериозна липса на кадри.

Малко повече от година, след като безработицата в страната стигна рекордни нива, заради пандемията и близо 20 милиона американци са загубили работата си. В края на август в САЩ има официално обявени 10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.

Heoбичaйнaтa cитyaция, ĸoятo пaндeмиятa пpeдизвиĸa, cъздaдe ocтъp нeдocтиг нa paбoтнa pъĸa ocoбeнo в пpoизвoдcтвoтo, лoгиcтиĸaтa, здpaвeoпaзвaнeтo и pecтopaнтьopcтвoтo. И мнозина работодатели предлагат нечувани досега бонуси, за да привлекат кандидати.

IT фирми или биотехнологични компании се опитват да привлекат квалифицирани служители с бонуси от 50 до 100 000 долара. На лов за служители от всякакъв вид: училищната система в Такома, близо до Сиатъл, има нужда от различни кадри и не пести средства, за да ги открие - 5000 долара бонус за медицински сестри, 3500 - за шофьори на автобуси, 500 за персонал в столовата.

Дори Amazon го прави: 3 000 долара в допълнение към заплатата, ако отидете да работите за Джеф Безос през зимните месеци на коледните доставки.

Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт" Бърнаут кризата в Goldman Sachs: "Остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт"

„Голямата оставка“ продължава от месеци, особено за заетите в търговията, които имат пряк контакт с клиенти. 4,3 милиона, които са напуснали работа през август: от тях 900 000 са работили за ресторанти, барове и хотели, 720 000 в търговията, 534 000 в здравеопазването, 706 000 в друг тип услуги.

Какво се случва? 40% от анкетираните посочват бърнаут като основна причина за напускане на предишната си работа, а 28% са напуснали, преди да си намерят ново работно място.

Най-голям е делът на напускащите служителите, изтощени от извънредните и непосилни условия на труд: здравни работници, които са преживели кошмарни месеци в болници, персонал в хосписи, който напуска от страх и преумора; служители на ресторанти и барове, които са били недоволни от работата си и преди Covid-19, а с началото на пандемията са принудени да работят в нездравословна среда, да се справят с груби и агресивни клиенти, които не спезват противоепидемичните мерки.

Експерти,които анализират пазара на труда, обясняват явлението и с държавните субсидии, намалените разходи по време на локдаун, спестяванията, инвестирани на фондовия пазар.

 Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023