Производителят на брускети "Марети" - "Фикосота фууд" - съобщи, че окончателно е спечелил делото срещу глобата на КЗК за заблуждаваща реклама на продукта си и за увреждане на доброто име на конкурентна компания чрез разпространение на невярна информация.

Върховният административен съд е оправдал напълно дружеството след 3-годишно производство по случая. Жалбата беше подадена от конкурента "Дъ Бейкърс", основан от бивши съдружници в "Итал Фууд индъстри" (старото име на "Фикосота фууд"). Няколко години след раздялата "Дъ Бейкърс" започват да произвеждат свой бранд брускети "Krambals" .

През 2017 г. компанията "Ню бейкъри" (дъщерна на "Дъ Бейкърс") внася няколко жалби пред КЗК срещу дружеството за заблуждаваща реклама на Bruchette Maretti и за увреждане на доброто име от конкурента.

В преписката се описват два сигнала за нарушения, един от които е писмо на "Итал Фууд" до "Ню Бейкъри" и до единствения дистрибутор на брускетите му в България - "Инкозметикс" АД, че нарушават правата за закрила на индустриалната собственост, произвеждайки и разпространявайки тези брускети с идентичен дизейн и знаци, сходни на защитените търговски марки на "Итал Фууд".

От "Итал фууд" твърдят, че са изпратили предупредителното писмо заради сигналите за объркване на потребители и персонал в търговските обекти за разликата между двете конкурентни марки брускети, включително - че продуктът на конкурентите е излаган върху фирмените стелажи, за които "Итал фууд" си плаща допълнително като запазено пространство за собствените си стоки.

В крайна сметка ВАС е приел, че правата на “Фикосота Фууд“ върху регистрираните търговски марки и дизайн дават основание и право на компанията да информира и предупреди трети лица, че нямат право без нейно съгласие да ползват защитените й търговски марки за идентични стоки.

Решението посочва още, че при известни и популярни продукти, каквито са Bruschette Maretti може да настъпи несправедливо облагодетелстване за конкурента. ВАС приема, че с това си действие дружеството упражнява правото си на защита на своята интелектуална собственост, което произтича от закона.

По отношение на обвинението на „Дъ Бейкърс“АД за заблуждаваща реклама заради: „италианско внушение“, съдът отново оправдава „Фикосота Фууд“ въпреки по-ранното решение на КЗК.

Комисията е наложила санкция заради разпространението на видеоклип, за който смята, че "по своето съдържание и останалите си компоненти - картина, използван език, музика цели да внуши на зрителите, че Брускети Марети са оригинален италиански продукт, което гарантира безспорните му вкусови качества".

"Ню Бейкъри" подават жалба пред КЗК, че производителят на "Марети" "не е коригирал поведението си и е продължил да излъчва заблуждаваща реклама".

Дружеството е посочило, че е наело италиански експерт–технолог, използва италиански суровини, машини и рецепта в производството на продуктите. По този начин създава „Италиански вкус“, а не твърди италиански произход. Процесната реклама завършва с надпис на български език, в който се посочва недвусмислено дружеството производител.

Съдът осъжда "Дъ Бейкърс“ АД да заплати на „Фикосота фууд“ ЕАД всички разноски за касационната инстанция, както и разноските на Комисията за защита на конкуренцията. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени