Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари" Снимка: © Getty Images

Правната драма "Анатомия на едно падане" (Anatomy of a fall) е големият победител на престижните френските филмови награди "Сезар". Филмът успя да спечели общо шест статуетки, включително за най-добър режисьор и оригинален сценарий.

Победителка в категорията "най-добра актриса" стана звездата на продукцията - германката Сандра Хюлер. Тя призна, че за нея е голяма чест да спечели френското отличие. 45-годишната актриса е смятана и за един от фаворите за Оскар тази година, които ще бъдат раздадени на 10 март в Холивуд.

Режисьорката на лентата Жюстин Триет грабна приза за най-добър режисьор, като посвети победата си на "всички жени", особено на "тези, които са били наранявани". Триет е едва втората жена, която получава отличието. Миналата година журито на френската филмова академия беше критикувано, че номинира само мъже в тази категория.

Британско-американският режисьор Кристофър Нолан, който стои зад филми като "Oppenheimer", "Dunkirk" и "Intersellar", получи почетния "Сезар". В речта си при приемането на наградата той каза, че винаги е бил впечатлен от любовта на Франция към киното.

Друг почетен "Сезар" беше връчен на френската актриса и режисьор Агнес Жауи, която държи рекорда за най-много статуетки - цели шест.

Френските филмови награди "Сезар" "Френските Оскари" няма да могат да бъдат присъждани на обвинени в сексуално насилие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024