FT: Сърбия си затваря очите за боеприпасите, с които подпомага Украйна Снимка: © Getty Images

Сърбия, която не крие приятелското си отношение към Русия, дискретно засилва продажбите на боеприпаси за западни купувачи, което в крайна сметка укрепва защитата на Украйна.

По оценки, цитирани от финансовото издание Financial Times, стойността на износа на боеприпаси от Сърбия, които чрез трети страни достигат до Украйна, възлиза на около 800 млн. евро.

Според президента на Сърбия Александър Вучич сумата е като цяло точна.

Смятаният за близък до Владимир Путин сръбски президент представя ситуацията като бизнес възможност, като настоява, че Белград няма да вземе страна във войната.

"Това е част от нашето икономическо възраждане и е важно за нас. Да, ние изнасяме нашите боеприпаси", казва Вучич в интервю.

"Не можем да изнасяме за Украйна или за Русия... но сме имали много договори с американци, испанци, чехи и други. Какво правят с тях в крайна сметка, си е тяхна работа", казва Вучич.

"Дори и да знам (къде отиват боеприпасите), това не е моя работа. Моята работа е да гарантирам, че работим законно с нашите боеприпаси, че ги продаваме... Трябва да се грижа за моите хора и това е всичко. Това е всичко, което мога да кажа. Имаме приятели в Киев и в Москва. Това са нашите славянски братя", обяснява Вучич.

Попитан дали сумата от 800 млн. евро е в вярна, той отговаря, че това не за една година, а "може би за две или три години, нещо такова".

Сърбия не е член на НАТО, нито на Европейския съюз. Страната има сантиментална привързаност към Русия, като същевременно негодува срещу Запада след бомбардировките на НАТО през 1999 г. заради действията на режима на Слободан Милошевич.

На фона на заявката на Белград, че иска да стане част от ЕС, управлението на Вучич отказва да наложи санкции срещу Русия заради войната в Украйна и разрешава на руските полети да продължат над небето в Сърбия.

Financial Times отбелязва, че по времето на Студената война Сърбия (тогава част от Югославия) има процъвтяваща оръжейна индустрия като производител на боеприпаси, съвсместими със съветските.

Белград не отстъпва на световната тенденция за увеличаване на продажбите на оръжия, след като Русия нахлу в Украйна и започна агресивна война на територията на страната.

Според Вучич Сърбия има златна възможност, тъй като оръжията, които предлага, са по-евтини, отколкото на запад. Сръбският президент допуска и че износът може дори да се увеличи.

Финансовото издание обаче отбелязва, че участието на Сърбия в потока боеприпаси за Украйна е достатъчно завоалирано, така че официалните данни да не го отразяват.

Руски бомби убиха най-малко трима и раниха повече от 50 души в Харков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024