Руски бомби убиха най-малко трима и раниха повече от 50 души в Харков Снимка: © Getty Images

Руски планиращи бомби разрушиха жилищна сграда в Харков и убиха трима души, а други 56-ма са ранени, някои от тях са критично състояние. При руския удар са пострадали и три деца.

Потребители в социалните мрежи разказват, че ударената жилищна сграда е в непосредствена близост до една от най-натоварените автогари в града.

"Тук няма военно присъствие, само цивилни граждани, които вършат ежедненвните си занимания," пишат потребители в социалната платформа Х.


Украинският президент Володимир Зеленски призова партньорите на страната да предоставят допълнителна помощ за справяне с нарастващата заплаха от руските планиращи бомби.

Кадри показват пететажната жилищна сграда в Харков, която е в руини, с изпочупени прозорци, счупени балкони и отломки, разпръснати около кратер на земята.

"Нуждаем се от помощта на нашите партньори, за да спрем руските терористи и руската военна авиация точно там, където се намират“, казва украинският президент, цитиран от агенция Reuters.

Според него, че руските сили са използвали повече от 2400 управляеми бомби срещу украински цели през юни, като около 700 от тях били насочени към Харков.

Зеленски смята, че американската военна помощ е намалила честотата на успешните ракетни атаки на Русия, но трябва да се вземат мерки срещу управляемите бомби.

Украйна и САЩ подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност през юни, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу Русия и доближаване на Украйна до членство в НАТО.

Русия все повече използва „планиращи бомби“ – евтини, но силно разрушителни боеприпаси – за напредване на офанзивата си в Украйна.

Този тип бомби са изградени чрез добавяне на сгъваеми крила и сателитна навигация към старите съветски бомби и могат да се управляват от разстояние. Въпросните боеприпаси са евтини за производство, но нанасят големи щети.

В доклад на Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) именно този тип бомби те са били решаващи при превземането на ключовия източен град Авдиевка.

Сега Русия използва планиращи бомби, за да атакува северния град Харков.

Снимка от пораженията на руска атака в Харков Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024