"Foundation" на Apple TV - научнофантастичният свят на Айзък Азимов се пренася на екрана Снимка: © Apple TV+

Кой е най-добрият начин да спасиш Галактическата империя от унищожение? Да ѝ се противопоставиш.

Това е посланието на „Foundation“ – най-новият сериал на Apple TV+, който е базиран на едноименната научнофантастична поредица на легендарния Айзък Азимов. Премиерата на продукцията с участието на Джаред Харис и Лий Пейс беше на 24 септември, а след приключването на първия сезон (10 епизода) през октомври директно ще продължи излъчването на втория.

Епичната сага на Азимов е екранизирана от Дейвид С. Гойер и Джош Фридман. На тези, които не са чели книгите, може да им отнеме малко повече време да изградят в представите си многопластовия и мащабен свят във „Foundation“.

"Foundation" на Apple TV - научнофантастичният свят на Айзък Азимов се пренася на екрана

Д-р Хари Селдън (в ролята: Джаред Харис) предсказва рухването на Галактическата империя, управлявана от Клеоните – три клонинга на император Клеон. Всеки от тях е на различна възраст и тренира себе си за това да стане следващият господар.

Селдън е математик, който е разработил нова наука – психоистория. Твърди, че чрез нея може да се предсказва бъдещето на големи популации посредством математически модели. Калкулациите му предвещават наближаваща Тъмна епоха, която трябва да продължи 30 хиляди години, но Хари Селдън има план как да съкрати този период само до хиляда.

Недоволни от предсказанието за падение на империята, Клеоните - с ръководител персонажа на Лий Пейс – решават да изпратят на заточение професора и младата му, умна помощничка Гаал Дорник (в ролята: Лу Лобел) в най-крайните предели на галактиката. Те ще се озоват на планетата Терминус, където ще трябва да създадат архив на човешкото познание – „Енциклопедия Галактика“, която да ръководи бъдещите поколения към създаване на ново общество.

Шоурънърите искат да представят на зрителите 8 сезона от научната фантастика. Сериалът остава верен на същността на творчеството на Азимов, но са направени известни промени, които да адаптират продукцията спрямо наболелите теми в обществото.

Двама ключови персонажи – Гаал Дорник и Салвър Хардин, които са мъже в историята на Айзък Азимов, тук са жени. Лу Лобел и Леа Харви влизат в двете роли.

Гаал Дорник и Салвър Хардин - Foundation

Нов момент е и клонираният император, чиито клонинги са Здрач, Зора и Ден. Чрез тях господарят на галактиката е открил начин да бъде на практика безсмъртен. Клеоните са представяни като безразсъдни владетели, които убиват без угризения. Все пак остават нерешителни как да постъпят с д-р Селдън и призовават за мир. „Мир“ в този свят обаче няма.

„Foundation“ е сериал, който впечатлява с кинематография, режисура, дизайн на костюмите, визуални и звукови ефекти. Той попада в дългия списък с научнофантастични филми и сериали, които са вдъхновени от историите на Азимов.

Режисьорите оставят доста неща на зрителите, които сами да разшифроват, и загатват, че „Foundation“ ще е сериал, на който ще му отнеме време да разкрие всяка част от света на Галактическата империя, пише кино критикът от Forbes Шийна Скот. „Това е началото на нещо, което обещава да бъде страхотен научнофантастичен сериал“.


"Наследници" по HBO - новата фаза на една опустошителна война "Наследници" по HBO - новата фаза на една опустошителна война

Squid Game стана най-гледаното шоу в света - има 111 млн. фенове само за месец след премиерата Squid Game стана най-гледаното шоу в света - има 111 млн. фенове само за месец след премиерата

The Tender Bar - новият филм на Джордж Клуни с Бен Афлек, в който има и българска следа The Tender Bar - новият филм на Джордж Клуни с Бен Афлек, в който има и българска следа



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024