Снимка: © Apple TV+

Кой е най-добрият начин да спасиш Галактическата империя от унищожение? Да ѝ се противопоставиш.

Това е посланието на „Foundation“ – най-новият сериал на Apple TV+, който е базиран на едноименната научнофантастична поредица на легендарния Айзък Азимов. Премиерата на продукцията с участието на Джаред Харис и Лий Пейс беше на 24 септември, а след приключването на първия сезон (10 епизода) през октомври директно ще продължи излъчването на втория.

Епичната сага на Азимов е екранизирана от Дейвид С. Гойер и Джош Фридман. На тези, които не са чели книгите, може да им отнеме малко повече време да изградят в представите си многопластовия и мащабен свят във „Foundation“.

Д-р Хари Селдън (в ролята: Джаред Харис) предсказва рухването на Галактическата империя, управлявана от Клеоните – три клонинга на император Клеон. Всеки от тях е на различна възраст и тренира себе си за това да стане следващият господар.

Селдън е математик, който е разработил нова наука – психоистория. Твърди, че чрез нея може да се предсказва бъдещето на големи популации посредством математически модели. Калкулациите му предвещават наближаваща Тъмна епоха, която трябва да продължи 30 хиляди години, но Хари Селдън има план как да съкрати този период само до хиляда.

Недоволни от предсказанието за падение на империята, Клеоните - с ръководител персонажа на Лий Пейс – решават да изпратят на заточение професора и младата му, умна помощничка Гаал Дорник (в ролята: Лу Лобел) в най-крайните предели на галактиката. Те ще се озоват на планетата Терминус, където ще трябва да създадат архив на човешкото познание – „Енциклопедия Галактика“, която да ръководи бъдещите поколения към създаване на ново общество.

Шоурънърите искат да представят на зрителите 8 сезона от научната фантастика. Сериалът остава верен на същността на творчеството на Азимов, но са направени известни промени, които да адаптират продукцията спрямо наболелите теми в обществото.

Двама ключови персонажи – Гаал Дорник и Салвър Хардин, които са мъже в историята на Айзък Азимов, тук са жени. Лу Лобел и Леа Харви влизат в двете роли.

Нов момент е и клонираният император, чиито клонинги са Здрач, Зора и Ден. Чрез тях господарят на галактиката е открил начин да бъде на практика безсмъртен. Клеоните са представяни като безразсъдни владетели, които убиват без угризения. Все пак остават нерешителни как да постъпят с д-р Селдън и призовават за мир. „Мир“ в този свят обаче няма.

„Foundation“ е сериал, който впечатлява с кинематография, режисура, дизайн на костюмите, визуални и звукови ефекти. Той попада в дългия списък с научнофантастични филми и сериали, които са вдъхновени от историите на Азимов.

Режисьорите оставят доста неща на зрителите, които сами да разшифроват, и загатват, че „Foundation“ ще е сериал, на който ще му отнеме време да разкрие всяка част от света на Галактическата империя, пише кино критикът от Forbes Шийна Скот. „Това е началото на нещо, което обещава да бъде страхотен научнофантастичен сериал“.


"Наследници" по HBO - новата фаза на една опустошителна война

Squid Game стана най-гледаното шоу в света - има 111 млн. фенове само за месец след премиерата

The Tender Bar - новият филм на Джордж Клуни с Бен Афлек, в който има и българска следаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората