Франция заплашва инфлуенсърите си с 2 г. затвор и глоби заради опасни и лъжливи реклами Снимка: © Getty Images

В последно време във Франция е залята от цяла вълна от онлайн измами, които рекламират чудотворни лекарства за рак или други продукти, които в крайна сметка не отговарят на очакванията или обещанията. На гребена на тази вълна са инфлуенсърите, които упорито убеждават последователите си да харчат пари за различни опасни или лъжливи стоки и услуги. Затова властите се захващат с проблема и смятат вече да налагат наказания за това.

Нов закон в страната заплашва създателите на онлайн съдържание с високи глоби и дори две години затвор за популяризиране на опасни услуги или заблуждаващи търговски практики, разказва британската медия BBC.

Пред нея говори Одри - майка на две деца, която остава шокирана от силата, с която разполагат инфлуенсърите. Тя попада на реклама за хранителни добавки, за които се твърди, че убиват ракови клетки. А лицето на въпросната кампания е бивша телевизионна реалити звезда и популярен инфлуенсър в страната.

"Казах си, че това е напълно погрешно. Не можеш да постъпваш така с общност от хора, които вероятно те боготворят, и да ги караш да поемат рискове, като ги караш да купуват неща от ненадеждни уебсайтове", споделя Одри.

Затова тя решава да създаде свой собствен профил в Instagram, с който да разкрива непорочните практики и инструменти на известните.

"Това е проблем, свързан с общественото здраве. Когато си болен, искаш да вярваш, че съществува нещо, което може да те спаси от тежко лечение - или от смърт. Когато хората спрат лечението си на рак, мислейки, че хранителна добавка може да ги излекува, може да е твърде късно", споделя майката.

Според асоциацията AVI Collective - създадена в помощ на потърпевши от измами от инфлуенсъри, някои от измамите толкова дълбоко засягат потребителите, че някои дори опитват да отнемат живота си.

"Хората са се развели, загубили са жилището си, работата си, изпаднали са в депресия (следствие на подобна измама)", казва говорител на асоциацията.

Много от измамите предлагат фалшиви съвети за търговия, които могат да костват на "жертвите" над 50 хил. евро, казва френският депутат Артур Делапорт, който цитира данни на AVI.

"Този законопроект е посветен на пострадалите от подобни практики, на гражданските наблюдатели, които са работили, за да предупредят публичните органи", каза той пред горната камара на френския парламент.

А такива примери има. Миналата година влогър в YouTube, използващ името Crypto Gouv, измами близо 300 души и присвои повече от 4 млн. евро. Той е давал фалшиви инструкции за инвестиране в криптовалута и е искал от последователите си да му поверят средствата си.

Друга популярна измама е насочена към френската схема за лично обучение и образование - CPF, която предоставя средства в размер до 500 евро на хора в трудоспособна възраст, желаещи да получат достъп до професионално обучение.

На инфлуенсъри в страната е било плащано, за да рекламират фалшиви курсове по тази програма, което е допринесло за около 43 млн. евро предполагаеми измами през 2021 г., посочва френското Министерство на икономиката.

Схемите стигат до там, че са продавани продукти, които никога не са били внасяни в страната; почивки, които никога не са се осъществявали, и са били рекламирани шампоани, съдържащи забранени вещества, които водят до косопад.

Според проучване на Главната дирекция за конкуренция, потребителски въпроси и контрол на измамите (DGCCRF) 60% от инфлуенсърите и агенциите зад тях не спазват разпоредбите за рекламата и правата на потребителите.

Влиятелните личности са принудени да променят подхода си към социалните мрежи, някои от тях след натиск от страна на правителството. Във Франция има примери за хванати създатели на онлайн съдържание в лъжа или измама, които след това трябва да публикуват официално изявление, в което признават вината си.

Илън Кастроново публикува до своите 2,2 милиона последователи в Instagram, че е рекламирал хазарт и фалшив курс по CPF и не е бил прозрачен по отношение на рекламата на продукти.

"Виждам, че някои инфлуенсъри се смеят. Саймън [друг санкциониран инфлуенсър] и аз бяхме наказани и помолени да публикуваме това, но това е най-малкото наказание - предстоят по-големи наказания", предупреди той.

Друга инфлуенсърка - Мейва Генам, заяви пред своите 3,3 милиона последователи, че е "напълно съгласна" с новия закон. През 2021 г. тя предизвика възмущение заради това, че рекламира операция за пластика на срамни устни - нещо, което е незаконно, тъй като Генам не е здравен специалист.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024