Трима графични дизайнери съдят китайския гигант за бърза мода Shein, като го обвиняват в "шокиращо" нарушаване на авторски права и рекет.

В делото, заведено във Федералния съд на Калифорния тази седмица, дизайнерите твърдят, че Shein е произвелa и продалa точни копия на техни дизайни. Триото посочва, че компанията използва „тайни алгоритми“, за да определя модните тенденции – алгоритми, които „не биха могли да работят“, без да генерират точни копия на произведенията на авторите.

Дизайнерите казват, че гигантът продължава да забогатява от „извършването на отделни нарушения отново и отново“.

В иска се споменава още, че търговецът за бърза мода е нарушил Закона за рекет и корупция (RICO), като се добавя, че тези твърдения са уместни, тъй като Shein не е само едно юридическо лице, а по-скоро „асоциация от юридически лица“.

"Зад империята Shein не стои Коко Шанел или Ив Сен Лоран. По-скоро има мистериозен технологичен гений, Ксу Янгян, известен още като Крис Ксу“, пише в иска.

В документите по делото са цитирани и данни от документалния филм на BBC Channel 4, "Inside the Shein Machine“, като се споменава: „Когато започнете да се вглеждате коя всъщност е компанията, попадате в голяма черна дупка.“

Корпоративната структура на компанията разкрива, че компанията е децентрализирана група от субекти, така че да може да „избегне отговорност“ или "разкриването на основна информация“.

Говорител на Shein каза, че дружеството приема сериозно всички искове за нарушение и предприема бързи действия, когато оплакванията са повдигнати от "валидни носители на права върху интелектуална собственост".

"Ще се защитаваме усърдно срещу това съдебно дело и всякакви искове, които са неоснователни“, коментира говорителят.

Криста Пери е един от дизайнерите, завели иска. Тя е създател на дизайн, озаглавен "Make it Fun“ - щампа, която включва многоцветни елементи около фразата. Скоро след това тя осъзнава, че в сайта на Shein се продават копия на нейни произведения.

След като Пери подава оплакване, тя получава съобщение от дружеството, в което ѝ предлагат 500 долара обезщетение, които тя е отказва.

В полето „За нас“ на сайта на Shein пише, че компанията произвежда от 100 до 200 броя от всеки модел при пускането в продажба.

Тези малки количества са умишлени, посочва съдебният иск: ,,По този начин, преди да направи повече бройки, Shein може да види дали някой се оплаква за откраднат дизайн."

През 2022 г. Shein натрупа приходи от близо 100 млрд. долара - повече от конкурентите си в бързата мода H&M и Zara взети заедно. Компанията произвежда евтино облекло с ниско качество, създадено по неетичен начин.

Последно през 2023 г. Shein беше обвинена в нарушаването на федерален закон, затова, че използва памук от региона Синдзян, за който е известно, че използва принудителен труд. Освен това гигантът за бърза мода е обвинен и в нарушаване на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите в Северозападен Китай (UFLPA), като прави американските и останалите потребители несъзнателни съучастници в неетичната практика.

Именно съмнителните и антиконкурентни бизнес практики на Shein ѝ позволяват да продава продукти под пазарните цени от 2008 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024