Гълъб Донев: Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани Снимка: © Getty Images

Хора, които не са ваксинирани срещу Covid-19, не могат да бъдат отстранявани от работа или задължени от работодателя си да се имунизират. Това заяви социалният министър Гълъб Донев на фона на сигналите в Инспекцията по труда за подобни случаи.

„Работодателите имат право да въвеждат мерки за организация на работата с цел гарантиране на здравето на работниците, в случай че се получават струпвания, но тези мерки не включват принуда за ваксинация. Това е недопустимо“, каза той в интервю за БНР.

Към момента зелен сертификат се изисква от работещите в лечебни заведения и домове за социални грижи, като се обмисляше да се въведе и за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. Сертификатът не е само за ваксинация, а може чрез него да се докаже отрицателен тест или преболедуване на коронавируса.

„В случай на отказ от всички тези възможности, работниците имат право да се ползват от платен или неплатен отпуск“, каза Донев. „През 2021 г. бе гарантирано ползването на до 90 дни неплатен отпуск, без това да нарушава осигурителните права на лицата“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, добави министърът. „При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Донев каза, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета. "Проектът на бюджета за 2022 г. ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари (от излишъка - б.а.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024