Гълъб Донев: Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани Снимка: © Getty Images

Хора, които не са ваксинирани срещу Covid-19, не могат да бъдат отстранявани от работа или задължени от работодателя си да се имунизират. Това заяви социалният министър Гълъб Донев на фона на сигналите в Инспекцията по труда за подобни случаи.

„Работодателите имат право да въвеждат мерки за организация на работата с цел гарантиране на здравето на работниците, в случай че се получават струпвания, но тези мерки не включват принуда за ваксинация. Това е недопустимо“, каза той в интервю за БНР.

Към момента зелен сертификат се изисква от работещите в лечебни заведения и домове за социални грижи, като се обмисляше да се въведе и за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. Сертификатът не е само за ваксинация, а може чрез него да се докаже отрицателен тест или преболедуване на коронавируса.

„В случай на отказ от всички тези възможности, работниците имат право да се ползват от платен или неплатен отпуск“, каза Донев. „През 2021 г. бе гарантирано ползването на до 90 дни неплатен отпуск, без това да нарушава осигурителните права на лицата“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, добави министърът. „При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Донев каза, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета. "Проектът на бюджета за 2022 г. ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари (от излишъка - б.а.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024