Снимка: © Getty Images

Хора, които не са ваксинирани срещу Covid-19, не могат да бъдат отстранявани от работа или задължени от работодателя си да се имунизират. Това заяви социалният министър Гълъб Донев на фона на сигналите в Инспекцията по труда за подобни случаи.

„Работодателите имат право да въвеждат мерки за организация на работата с цел гарантиране на здравето на работниците, в случай че се получават струпвания, но тези мерки не включват принуда за ваксинация. Това е недопустимо“, каза той в интервю за БНР.

Към момента зелен сертификат се изисква от работещите в лечебни заведения и домове за социални грижи, като се обмисляше да се въведе и за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. Сертификатът не е само за ваксинация, а може чрез него да се докаже отрицателен тест или преболедуване на коронавируса.

„В случай на отказ от всички тези възможности, работниците имат право да се ползват от платен или неплатен отпуск“, каза Донев. „През 2021 г. бе гарантирано ползването на до 90 дни неплатен отпуск, без това да нарушава осигурителните права на лицата“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, добави министърът. „При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Донев каза, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета. "Проектът на бюджета за 2022 г. ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари (от излишъка - б.а.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.