Снимка: © Getty Images

Хора, които не са ваксинирани срещу Covid-19, не могат да бъдат отстранявани от работа или задължени от работодателя си да се имунизират. Това заяви социалният министър Гълъб Донев на фона на сигналите в Инспекцията по труда за подобни случаи.

„Работодателите имат право да въвеждат мерки за организация на работата с цел гарантиране на здравето на работниците, в случай че се получават струпвания, но тези мерки не включват принуда за ваксинация. Това е недопустимо“, каза той в интервю за БНР.

Към момента зелен сертификат се изисква от работещите в лечебни заведения и домове за социални грижи, като се обмисляше да се въведе и за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата. Сертификатът не е само за ваксинация, а може чрез него да се докаже отрицателен тест или преболедуване на коронавируса.

„В случай на отказ от всички тези възможности, работниците имат право да се ползват от платен или неплатен отпуск“, каза Донев. „През 2021 г. бе гарантирано ползването на до 90 дни неплатен отпуск, без това да нарушава осигурителните права на лицата“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, добави министърът. „При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Донев каза, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета. "Проектът на бюджета за 2022 г. ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари (от излишъка - б.а.) в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"