Гърция разреши гей браковете и е първата православна страна, която ги узаконява Снимка: © Архив/Getty Images

Гърция узакони еднополовите бракове и равните родителски права за тези двойки след историческо решение на парламента. Това я прави първата страна с преобладаващо православно християнско население, която легализира гей браковете.

В четвъртък гръцкият парламент прие закона с голямо мнозинство от 176 гласа "за", 76 "против" и 46 "въздържали се". Законопроектът дава право на хората с различна сексуална ориентация да сключават брак, както и право да осиновяват деца.

Гърция става 16-ата страна от Европейския съюз, която разрешава еднополовите бракове, но е първата православна християнска държава, която приема такъв закон.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис говори пред представителите на парламента и заяви, че новият закон "смело ще премахне едно сериозно неравенство".

"Реформата, която приемаме, прави живота на няколко наши съграждани по-добър, без да лишава нищо от живота на мнозина, така че досега невидимите хора най-накрая да станат видими и с тях много деца най-накрая да намерят мястото, което им харесва, наред с всички останали", каза той.

Темата за легализирането на гей браковете от месеци раздели гръцката общност, тъй като православната църква оказа ожесточена съпротива. Нейните поддръжници проведоха протестен митинг в Атина. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията на столичния площад Синтагма.

Главата на православната църква, архиепископ Йероним, заяви, че мярката ще "развали социалното единство на родината".

Паралелна демонстрация се проведе пред сградата на парламента, където се събраха хора и групи от ЛГБТК+ общността, за да отбележат историческото гласуване.

Мицотакис се застъпи за законопроекта, но за да го прокара, се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия бяха против.

"Това е важен момент за правата на човека, който отразява днешна Гърция - прогресивна и демократична страна, страстно ангажирана с европейските ценности", заяви Мицотакис в публикация в профила си в X след гласуването.

Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Те са разрешени в 35 държави по света.

Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, главно поради съпротивата на правлоснавата църква. Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство на брака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024