ГДБОП и НСлС са участвали в разбиването на ransomware мрежата Netwalker

Две български служби са участвали в операция на ФБР и американската прокуратура срещу мрежата за ransomware-атаки Netwalker.

Netwalker съществува от края на 2019 г. в dark web, като предлага посреднически услуги при атакуването на компютърни системи с цел получаването на откуп в замяна на връщане на достъпа до криптираните файлове.

Цената, която Netwalker прибира за тази услугра, е в порядъка на 60-75% от получените откупи. Според доклад на компанията за киберсигурност McAfee тази дейност е толкова доходоносна, че за по-малко от половин година е донесла 25 млн. долара приходи на Netwalker.

В сряда сайтовете на мрежата за разплащания и публикуване на откраднати данни са блокирани, като на тяхно място излиза съобщение от ФБР. Мярката е взета в сътрудничество с една от районните прокуратури на щата Флорида, отдела по компютърни престъпления и интелектуална собственост на Министерството на правосъдието на САЩ и "значително съдействие от българската Национална следствена служба и ГДБОП".

До този момент няма по-подробна официална информация за акцията и не е сигурно дали службите са успели да възстановят ключовете за декриптиране на файловете на жертвите от атаките.

Френската медия Le Mag IT съобщава, че има данни за поне 156 обекта на ransomware удари от страна на Netwalker за 2020 г. и 23 - от началото на януари 2021 досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024