Георги Кадиев: Чрез компроматите Божков търси сделка с властта

Васил Божков търси сделка с властта, пускайки различни компромати, включително срещу Владислав Горанов – това е мнението на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

В интервю за в. „Сега“ народният представител от БСП в 40-ото и 42-ото Народно събрание определи действията на Божков като „покана за алъш-вериш“.

„Ако постигнем сделка – спирам с компроматите. Ако не постигнем – продължавам да ги вадя“, това е за мен. Въпросът е кой ще мигне пръв. Очевидно Горанов е изкупителна жертва в тази битка, защото е допустима жертва. Ако в един момент атаките се прехвърлят към премиера, очевидно няма да има сделка и войната ще бъде „Кой кого“, смята Кадиев.

Припомняме, че бизнесменът с интереси в хазарта, който се укрива в ОАЕ, тъй като са му повдигнати над 10 обвинения, пусна есемеси, за които твърди, че са част от комуникация с министъра на финансите Владислав Горанов. Говори се за среща между двамата, намесена е Държавната комисия по хазарта, както и нейният бивш председател Мария Филипова и бившия зам.-директор на НАП Александър Георгиев.

„До момента никой от засегнатите не е отрекъл достоверността на тази информация. Коментарът на финансовия министър Горанов „не си спомням точно такива разговори“ всъщност означава, че си ги спомня. Иначе щеше да каже, че няма такива“, смята Георги Кадиев.

„Освен това, тъй като смс-ите са писани през айфон, те съществуват и на облак и винаги могат да бъдат изискани от всяка от нашите служби. Така могат да бъдат проверени за достоверност, включително да бъдат изискани и от двамата участници в разговорите – Васил Божков и Владислав Горанов, за да бъде установено дали са истински“, каза той.

Кадиев за пореден път сподели тезата си, че Законът за хазарта е „поръчка и политически чадър от страна на ГЕРБ върху бизнеса на Васил Божков“. През годините той бе променян няколко пъти, но винаги са оставяни вратички, от които бизнесменът се е възползвал и в крайна сметка държавната хазна се е оказала ощетена със 700 млн. лв.

„Съгласно Закона за хазарта и наредбата към него, дружествата на Божков всеки месец трябва да подават декларации в ДКХ, където заявяват как се облагат, на каква основа, каква такса се внася и всеки месец са били приемани тези документи от комисията, при това 5 г. Тоест толкова години всеки месец някой е заверявал, че всичко се облага правилно. Изведнъж на петата година казаха – ама, чакай, не си се облагал правилно!“, каза бившият зам.-министър на финансите.

„Никой не знае точно какво стана (б.а. – след пет години). Според мен се появиха конкуренти на бизнеса на Божков, които поискаха да го изместят от пазара. Само предполагам. Самият той трябва да го заяви или пък онези, които го организират. В последните 20 г. има протекция от страна на държавата върху Васил Божков. Изведнъж някой казва „искаме лотариите да бъдат държавни, искаме да се обложиш по друг начин“. Най-вероятно става въпрос за пари. Искали са му, той не е дал. Познавайки как стоят нещата в България, това ми се струва най-вероятната причина. Но в момента можем само да гадаем“, сподели Георги Кадиев.

Според него евентуална оставка на Горанов би повлякла надолу цялото правителство. Той твърди, че финансовият министър не е взимал въпросните решения сам и зад тях „стои цялата политическа сила“. По думите му, премиерът Бойко Борисов трябва да поеме отговорност.

Кадиев напомни, че определяната в есемесите като „девойката“ Мария Филипова в момента е зам.-председател на Комисията по финансов надзор и каза, че тя трябва да е в ареста. „Как хората да вярват на контролните органи в държавата?! Как да имат доверие на правителството?! Не само че няма наказание, а има поощрение. Преместват те от едно място на друго. Най-вероятно и Горанов утре ще го видим някъде преместен“, сподели той.

Както знаете, Владислав Горанов предложи създаването на ново държавно предприятие, което да "изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти" – Държавна петролна компания. Бившият зам.-министър на финансите критикува този ход.

„Гледаме как бензиностанциите надуват цените и слагат големите надценки на горивата. Вместо да увеличи контролните правомощия и качеството на контролните органи, което се прави много по-бързо и лесно, властта реши да прави държавни бензиностанции, които да се конкурират с частните. Утре ще имаме същият проблем в хотелския бизнес например. Ще видите как изведнъж управляващите ще узреят да правят държавни хотели, които да регулират пазара“, каза Георги Кадиев.

„Вижте и законопроектите за намаляването на ДДС. Всеки предлага каквото му падне – един за фитнесите, друг за памперси, трети за книги, даже и електронни, четвърти - за хотелите ДДС-то стане 5%, а за ресторантите 9 процента. Стана хаос“, отбеляза бившият народен представител и каза, че това ще доведе до проблеми в данъчната администрация.

Кадиев твърди, че намаляване на ДДС за ресторантите не е мярка за подкрепа на гражданите, целяща цените да паднат за тях, а компенсация за самите заведения „за това, че са ги затворили два месеца“. Според него не е ясно колко време ще действа тази мярка и сподели колко трудно се връща по-високата ставка, когато веднъж се намали.

„Тези два месеца ще ги компенсираме 20 г. Кой ще компенсира и магазините в моловете, които също бяха 2 месеца затворени. И на тях ли ще им дадем по-ниска ставка?!“, попита той.

„Към момента правителството се справи със здравната криза. То обаче пропусна икономическата криза. Икономическата криза ще прерасне и в политическа“, сподели Кадиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024