• ГЕРБ критикува остро предложената от ПП-ДБ управленска програма само седмица, след като твърдеше, че двете партии са постигнали консенсус по огромна част от нея.
  • Партията на Бойко Борисов смята, че програмата на новата коалиция е недостатъчна и в нея няма конкретни мерки как точно ще се изпълнява заложеното в нея.

ГЕРБ-СДС даде знак, че партньорството и добрият тон към "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) са към своя край. Представители на партията дадоха пресконференция, която беше посветена единствено на критики към управленската програма на новата коалиция, която беше публикувана във вторник.

В продължение на четиридесен минути от ГЕРБ се фокусираха изцяло върху слабостите в предложенията на ПП-ДБ, като поставиха под съмнение не само изложените идеи, но и начина, по който са написани и представени.

Томислав Дончев първи се възмути от факта, че управленската програма е била представена в таблица на Excel, като по думите му в нея липсвали цели сектори като европейско финансиране и грижа за децата. Най-острото противоречие в документа било спрямо бюджета и финансите и останалите части от програмата.

Теменужка Петкова порица представителите на ПП-ДБ за това, че казват, че искат бюджет с дефицит от 3%, но не казват как точно ще го постигнат. Според нея в цялата програма няма никакви конкретни мерки за овладяване на инфлацията, липсват и политики по отношение на увеличаване на инвестициите и на растежа.

"Тази управленска програма в частта на финансите не дава отговори на актуалните въпроси, нито дава решения. Напротив, тя предизвиква още въпроси и показва, че посоката на ПП-ДБ е неточната посока", заяви Петкова.

Критики имаше и за други идеи на новата коалиция в останалите сектори, включително правосъдие, енергетика и регионално развитие. Жечо Станков определи програмата като "незаконна", защото, по думите му, от ПП-ДБ предлагали всички домакинства да излязат на свободния пазар на електроенергия, което щяло да доведе до увеличаване на сметките за ток над 5 пъти и до повече бедност в страната.

Станков доначерта мрачната си картина, като изтълкува друга идея на ПП-ДБ. Той каза, че коалицията предлагала "не само да затворим нашите ТЕЦ-ове, но и да помогнем и на Западните Балкани да затворят техните". Според Станков ако това станело, "целият Балкански полуостров ще остане без ток".

Сред всичките критики от ГЕРБ-СДС в крайна сметка не успяха да обяснят какви точно са техните предложения в конкретните сектори. А казаното днес се поразмина със собствените им позиции от миналата седмица, когато самият Дончев каза пред БНТ, че по огромна част от темите в законодателната програма "има консенсус".

Рязката смяна в мнението вероятно се дължи на факта, че в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се отказва от коалиция с ПП-ДБ и започва преговори за кабинет с останалите партии в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024